Storth Hawk keverő és szivattyú

Az állattartó telepeken kiemelt fontosságú a trágya kezelése, mivel a kórokozók a trágyás környezetben könnyedén szaporodnak, és egy megbetegedés komoly kárt tehet az állományban. A betegségek elkerülése érdekében gondoskodnunk kell arról, hogy ne kerülhessen be fertőző anyag és a melléktermék is minél hamarabb kikerüljön. Ebben a munkafolyamatban segítenek a Storth gyár trágyakeverői és szivattyúi.
Két legnépszerűbb termékük a Hawk és a Megamix. A két gép hasonló működési eleven dolgozik, különbség csak abban van, hogy a Hawk tartályból, míg a Megamix medencében homogenizálja a hígtrágyát.

A Storth Hawk keverő tulajdonképpen egy Storth Tank Masterre szerelt Megamix. A gép célja a Tank Masterhez hasonlóan a földfelszíni acél tározó tartályok keverése. Felépítése áll egy vertikális részből és egy karból, ami tulajdonképpen egy Megamix. További tulajdonságai a Megamixxel egyeznek meg, miszerint a keverő sugárcsövét 300°-ban fordíthatjuk, magasságát hidraulikusan állíthatjuk. Használható továbbá szivattyúként is, amit egy sapka zárásával a sugárcsövön és egy tolózár kinyitásával érhetünk el.

A gépet csak 540-es fordulatszámmal hajthatjuk, mivel a hajtóművek erre lettek tervezve. A keverési és szállítási mennyiség is ezzel arányosan csökkent 8000 m3 és 18154 l/h. A behajtó tengely 55-ös, a gépen 3 kenhető csapágyazás van, ami a tartályon külső oldaláról elérhető. Minimum 150 LE-s megfelelő súlyozású traktor kell hozzá. 4 féle méretben rendelhető 3 m méteres vertikális toronnyal és 3 m-es karral vagy 3,7 m-3,7 m vagy 5 m-5 m és 6,1 m-6,1 m kivitelben. A gyár lehetőséget biztosít egy fix telepítésű elektromos modell, valamint egy trailerrel kombinált egység megvásárlására is. A trailernél a szétnyitást a traktor hidraulikája végzi és a magasabb gépek esetében biztonsági talpakkal szerelik.

A Storth MegaMix a traktor TLT tengelyéről működtethető. A MegaMix keverő különleges kialakításával a problémás, leülepedett vagy felúszó szilárd részeket, szigeteket is elkeveri a hígtrágyában, hogy a folyadék minél homogénebb legyen. A keverő lentről, a felszín alól szív, majd az anyagot a felszín feletti, hidraulikusan mozgatható ágyúján keresztül fújja ki. Ez a megoldás sokkal hatékonyabb keverést eredményez, mint egy propelleres keverő, mely csak elnyomja magától az anyagot. A MegaMix-szel egyetlen pontból akár egy 10.000 m3-es tárolómedence is átkeverhető. A szívó rész különleges, hígtrágya kenésű poliuretán csapággyal rendelkezik, a karbantartás minimális. A szerkezeti felépítés egyszerű és igen masszív. A szivattyú lapátjai ellenállnak a hígtrágya maró hatásának, és a kisebb növényi szárakat is gond nélkül felaprítják. Innen a folyadék két irányba távozhat, a 300°-ban fordítható felszíni ágyú felé, vagy egy kart átváltva, az opcióként rendelhető csövön keresztül. Ekkor a gép keverőként és nagy teljesítményű szivattyúként is használható, és alkalmas tartálykocsik feltöltésére.