Serrat – 30 éve csak zúzunk

Serrat – 30 éve csak zúzunk
 

A spanyol Serrat gyár idén ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját, melyet egy egész hosszú hétvégén keresztül tartó bulival ünnepeltek. Az eseményen összesen közel 30 országból több száz vendég érkezett, a programok, az ellátás, a kivitelezés neves traktorgyártókat is megszégyenítően igényes és színvonalas volt. Az ünnepség a gyár területén került megtartásra, de a hangsúly nem is a gyáron vagy a gépeken volt, hanem a finom étkeken, borokon és a szórakozáson. Spanyol sonkák, borok és finomságok mellett Mariachi zenekar, bűvész, akrobata és extrém kerékpáros mutatványok szórakoztatták a közönséget. Szabad programként a környékbeli gazdaságokat, mandula, cseresznye, barack ültetvényeket és borospince látogatást lehetett választani.

A szervezés teljesen profi volt, a nézelődő vendégek a külső területen mindenféle Serrat gyártmányból találhattak egyet, a gyárban pedig számos gép automatizáltan dolgozott vagy munkát imitált. A lézervágó a vendégek részére készített lemezből virágot. A hegesztő robotok imitálták a hegesztést, a számítógép vezérelt élhajlító gépek sokféle hajlító profillal voltak felszerelve, a számítógépes rotor kiegyensúlyozó és a késeket gyártó megmunkáló központ is megtekinthető volt munka közben. A Serrat gyár legfeljebb kisebb sorozatokat gyárt, de a számítógépes tervezés és profi gyártás követés igen rugalmassá teszi a gyárat a különféle gyártmányok közti gyors váltásra. Az éppen gyártandó, vagy akár teljesen újfajta zúzó készre hegesztése és szerelése nem kell, hogy a munkások számára rutin legyen, mert a készre hegesztést és szerelést számítógépes animáció bemutatja.Az egyes szerelőállások csak olyan és annyi alkatrészt kapnak egy gép elkészítéséhez, amelyeket maradéktalanul fel kell használniuk. A gyárban egyébként mintaszerű rend és tisztaság volt, olyan németes jelleggel. Ilyen látványtól mindenkiben megnő a bizalom a gyár iránt. Néhány európai forgalmazóval beszédbe elegyedve még pozitívabb lett a benyomásom a gyárral kapcsolatban, kiemelték, hogy ha egy gyár a saját hazájában, a köves talajjal rendelkező Spanyolországban igen sikeres, akkor a zúzók egyértelműen kellően erősek. 

Nézzünk szét a külső kiállítótéren, milyen zúzók vannak is itt kiállítva, mivel büszkélkedik a gyár.

A Serrat Interpiquet függőleges tengelyes zúzó 1,2 m munkaszélességgel rendelkezik, és fasorok, kerítésoszlop sorok tisztítására használható. A gép „ikresítve” is készül, ilyenkor egy menetben két soralj tisztítható. Ikresítve + front zúzóval akár 6,5 m munkaszélesség elérhető egy 100 LE-s traktorral. Ez a kitérős zúzó leginkább lágyszárú növények vagy 2-3 cm vastagságú ágak aprítására alkalmas.

A Serrat Pro zúzók a legkelendőbbek, ezeket legelő tisztításhoz vagy gyümölcsösbe ajánlják, akár 8 cm vastagságú ágakat, fákat apróra tud zúzni. A gép váza 10 mm vastag acéllemezből épül fel, így igen erős robosztus kialakítású. A hátsó hidraulikus kosár felnyitva, tolatáskor a lábon álló fák zúzásához használandó, lecsukva pedig a második menetben gyönyörűen felaprítja a maradék anyagot. A kosár használatának előnye, hogy a rendszer addig benn tartja az ágakat, míg az olyan apróra nem darálja, hogy az kifér a kosár résein.

A Serrat Kastor és Oli Vina zúzócsaládok hidromotoros hajtású felszedővel rendelkeznek, így nem nyomják a földbe a lemetszett gallyakat. Karmos zúzókésekkel vagy lengő kalapácsokkal rendelkezik a gép, melyet kisebb traktorokkal tolatva, nagyobbaknál pedig első függesztőkarokra szerelve üzemeltetnek. A zúzó az akár 10-12 cm-es földre gyűjtött ágakat apró forgáccsá aprítja.

A Serrat Biomass zúzó család az előzőhöz hasonló felépítésű gép kiegészítve egy ventillátorral, mely a zúzalékot pótkocsira vagy oldalra sorba gyűjti. Az összegyűjtött zúzalékot így kazánba fűtésre vagy talaj takarásra használhatjuk.

A Serrat Evolution Green a zúzalékot fasorba egy vagy két oldalra gyűjti. Ennek előnye, hogy takarja a talajt, így javítja a vízmegtartó képességet.

A Serrat FX család kifejezetten erdészeti használatra készült, döntőkerettel is felszerelhető, hogy a lábon álló fák, bokrok ágai a traktort ne érjék. A rotorok felépítése kétféle lehet: kalapácsos vagy karmos. A kalapácsos rendszernél a kalapácsok vissza tudnak fordulni a rotorba, így a vastagabb törzsekkel szemben ellenállóbb a gép a hagyományos kalapácsrögzítéshez képest. A karmos rendszer fixen rögzített karmokkal rendelkezik, mely akár a 100 éves fák tönkjeinek föld felszínéig való lezúzására is alkalmas.

A Serrat Angular Pro zúzó árokpartok, csatornapartok rendbentartását végzi, egyes modellek akár 12 cm ágvastagságig használhatóak, ráadásul +90° / -65° tartományban lehet velük dolgozni.

A Serrat szakemberei mindig figyelemmel követik a gazdák ötleteit, igényeit, így alkották meg a Turbina 330 ventillátort, mely a fasorból a sorközbe átfújja a leveleket, termést, ahol az könnyedén bedolgozható a talajba.
A Serrat zúzókkal kapcsolatban érdeklődjön a SZEGÁNA Kft területi képviselőinél.