Mire jó nekem az ISOBUS?

Nagyjából 20 évvel a ezelőtt gépkezelők világszerte konferenciát tartottak, ahol felmerült az a probléma, hogy a növénytermesztés során használt gépeket számos különféle monitorral szerelik, melyeket a kezelőknek folyamatosan figyelniük kell. Számos kompatibilitási probléma volt még annak ellenére is, ha a gyártók azonos standardokat használtak.

Ennek a problémának az orvoslására jött létre az ISOBUS, amiben az ISO (az International Standards Organization) az egységes szabványosításra, míg a BUS végződés a egyetlen vezérlő konzolra utal. Az ISOBUS univerzális nyelvet használ, mellyel tudnak egymás között kommunikálni a különféle gyártók által készített mezőgazdasági gépek, eszközök, így a kompatibilitási problémák megszűnnek.

Az ISOBUS terminál (monitornak, konzolnak és egyes esetekben UT vagy VT néven is hivatkozunk rá) általában a traktorban található – sok esetben beépítve – és erről az EGYETLEN, kényelmesen kezelhető helyre szerelt eszközről lehet vezérelni, valamint információt leolvasni a csatlakoztatott géppel vagy eszközzel kapcsolatban. Ez nagyban növelni tudja a hatékonyságot és egyszerűsíti a munkát.

Az ISOBUS lehetővé teszi, hogy a gazda a számára legmegfelelőbb gépet választhassa úgy, hogy közben nem kell aggódnia a kompatibilitással kapcsolatban. A legtöbb traktor és munkaeszköz felszerelhető gyárilag vagy utólag ISOBUS csatlakozóval.

A Teejet Matrix 908 egy olyan sorvezető, mely egyben ISOBUS terminálként is használható. Ezzel az eszközzel akár egy ISOBUS Ready, vagy egy bármilyen, akár régi traktor is felokosítható ISOBUS-ossá. A sorvezető funkció GPS jelvételre alkalmas, ráadásul a műszer olyan RXA52 antennával szerelt, mely alkalmas akár a 2 cm-es pontossághoz, így az Unipilot Pro automata kormányrendszerrel együtt megkönnyíti a területen a pontos munkavégzést. A rendszer alkalmas az ISOBUS-os munkaeszközök automatikus szakasz nyitására és zárására, hogy a munkaművelet a lehető legegyenletesebb legyen. Hozamtérkép szerinti kijuttatás vezérlésére is alkalmas a rendszer, miután a VRA funkció aktiválásra kerül, tehát a precíziós gazdálkodáshoz is jól használható. Ez az aktiválás a műszer élettartama során bármikor megtörténhet, mindösszesen egy aktiváló kódot kell megadni, melyet a gyártótól lehet megvásárolni.

Maga a Teejet Matrix 908 konzol egy 8”-os érintő kijelzős műszer, mely egy hűtőbordákkal ellátott fémházba van ültetve, hogy a nyári forróságban is stabilan tudjon működni. A nagy felbontású kijelzőt még szikrázó napsütésben is könnyen le lehet olvasni, ráadásul a teljes menü magyar nyelvű.