Mascar Maxi Smart Drive gyorsvetőgép Szakonyban

Mascar Maxi Smart Drive gyorsvetőgép Szakonyban

 

” Még a 2017-es Agrárgép Show-n kezdődött a történet a Mascar gyorsvetőgéppel kapcsolatban.Boros Endre Szakonyból szokásos látogatásán tette a SZEGÁNA Kft standján. Endre korábban már sokféle gépet vásárolt a SZEGÁNA Kft kínálatából, Caffini permetezőt, Bogballe műtrágyaszórót, szervestrágyaszórót.

A kiállításra is vásárlási szándékkal érkezett, kukorica vetőgépet keresett, amikor találkozott a MASCAR MAXI-5 Smart Drive, elektromos hajtású vetőegységekkel felszerelt gépével.Persze előtte már utánanézett, és felkészült, így precíz és lényegre törő kérdéseket tett fel a géppel kapcsolatban. A beszélgetés során kialakult az általa elképzelt felszereltségű gép. 6 soros kéttárcsás csoroszlyás kivitel felel meg a gazdaság méretének, a műtrágyatartály 960 literes, hogy géppel is könnyedén utántölthető legyen, dupla sor mikro granulátum szóró pedig a starter műtrágya és a talajfertőtlenítő kijuttatásához szükséges, a deflektor a hasznos rovarok védelme miatt került felszerelésre, a vetőtárcsák hajtása pedig elektromos a nagy munkasebesség érdekében.Erre az egyedi, magas felszereltségi szintű gépre várni kellett, – kicsit többet a számítottnál, de aztán 2017 májusában megindult vele a munka.

A Mascar Maxi Smart Drive vetőgép különlegessége az elektromos vetőelem hajtás, melynek sebességét számítógép szabályozza a haladási sebesség és a beállított tőtávolság szerint, melyet a vetésellenőrző rendszerével folyamatosan ellenőriz, eltérés esetén pedig finomszabályzással utánállít.
– Endre, mik a tapasztalataid a vetőgéppel?
– Először szokatlan volt, hogy ekkora sebességgel, kb. 15 – 18 km/órával tudok vele dolgozni. Pillanatok alatt „megesz” egy táblát. A tábla pedig megmutatta a kelés egyenletességét. Ezzel érdemes a saját területen kívül bérmunkát is végezni. Csak egy összehasonlítás, de épp akkor voltál itt Te is, amikor a szomszéd parcellán egy MTZ egy vetőgéppel pont a sor végére ért amikorra az ugyanolyan hosszú táblán már a harmadik kört kezdtem meg. Majdnem ötszörös sebességgel vetettem.Haladós, pontos és megbízható. Eddig 400-500 ha között vetettem vele.

-Milyen problémák adódtak?
– Igazából egy komolyabb probléma adódott: a vezérlő szoftverjét kellett frissíteni, de azon még mindig van szabályozni való. Persze voltak egyéb kisebb, gyakorlatilag könnyen javítható mechanikus problémák, bár egy-két csavar elég „bennszülött” lett, de megoldottuk.

 Endre, mennyire vagy megelégedve a géppel?
– Igazán meg vagyok vele elégedve, nem bántam meg a választást, bár nem mindig tudok vele dolgozni, mert a lányom megy ki vele. Ő is szereti. Ez is jelenhet valamit. Ettől a szoftverproblémától eltekintve szerintem nagyon jó, gyors, pontos és megbízható gép. A vezérlő monitor beállításához, a leforgatáshoz, az üzembe helyezéshez, lejött a gyár egyik tulajdonosa, Sante Maschio, és a SZEGÁNA ügyvezetője Nagy Miklós is.

– Köszönöm a tájékoztatást, további zökkenőmentes eredményes munkát kívánok!
Persze a MASCAR gyárban folyamatosak a fejlesztések, mára már elérhető a Maxi Smart Drive ISOBUS vezérléssel, GPS-es soronkénti szakaszolással, hozamtérkép szerinti tőtávolság állítással. Az elektronika mellett a váz kialakításnál is van újdonság, a MULTIFLEX változatnál a sortávolság hidraulikusan 45 – 75 cm között állítható akár 11 soros kivitelnél is.”

Kisházi Lajos