Mascar bálázóról felhasználói vélemény, tapasztalat

 

 

Hét- nyolcezer bála évente

Apró András végzettségét tekintve növénytermesztő gépész. 1966 óta foglalkozik mezőgazdasággal. A rendszerváltás után két fiával családi vállalkozásba kezdett Pálmonostorán. Fő tevékenysége a növénytermesztés, valamint az ezzel kapcsolatos szolgáltatás. Saját területe 50 ha, de a szolgáltatással együtt ennek többszörösét művelik.

Éves szinten 7-8 ezer bálát készítenek, melynek összetétele szalma, széna, lucerna és kukoricaszár.

a4775

Apró András és a Mascar 2150 bálázó

 

Az első Mascar bálázót 2003-ban vásárolta, egy fixkamrás bálázót keresett a hevederes Hesston helyett. Kedvező ára, valamint masszív, átgondolt, egyszerű konstrukciója miatt döntött a gép mellett.

Használat során a gép megbízhatósága, egyszerű felépítéséből adódó könnyű kezelhetősége, valamint közepes karbantartási igénye is bebizonyosodott.

2006-ban az első bálázót újra cserélte egy Mascar 2150 típusra. Ennek fő oka, hogy az új gép felszedője az 1,7 m helyett már 2 m volt, ami lényegesen hatékonyabbá tette a munkát. Szélesebb kerekek is kerültek a bálázóra, mely a lazább talajokon való munkák miatt volt szükséges. A gép elektromos kötözésindítással is fel van szerelve, így egyetlen gombnyomással választható hogy hálós vagy zsineges bálakötözésű legyen a bála.

a4776

Megerősített vázrész

Gyakorlati tapasztalatok:

A bálázó teljesítményigénye 50-60 LE. Akár MTZ-550 traktorral is üzemeltethető.

12 órás műszak alatt terménytől függően átlagosan 250-300 db bálát készítenek vele.

A hosszú élettartam a megfelelő karbantartáson múlik. A láncok olajozását automata rendszer végzi, az egyéb zsírozások és tisztítások – főleg a kötöző szerkezeté – napi karbantartási feladat.

A megfelelő tervezés és anyagminőségnek köszönhetően még nem kellett a vásárlás óta cserélni a rúdláncokat, ellentétben más gyártmányú, hasonló kialakítású bálázóknál.

Egy komolyabb meghibásodás volt: megrepedt az alváz a járókerék tengelynél. Ezt megerősítették, azóta nem volt vele probléma.

A megnövekedett bálázási igény, valamint a területek távolsága miatt szükségessé vált egy új bálázó beszerzése. Az előzetes tapasztalatok alapján egy Mascar Corsa 150L típusra esett a választása.

a173