Jympa altalajlazító tapasztalatok és vélemények

 

 

Szárazság?! Lazítson!

Név, helység: Szabó József, Sárszentmihály

Géptípus, évjárat: JYMPA SJ 5-7 + henger (5 késes), 2008

Talaj típusa: Középkötött

Traktor, munkamélység: Class 135 LE, kb. 50 cm

Tapasztalat, vélemény:

• A gép vásárlását egy rendszeresen vízállásos terület mûvelésének megkönnyítése tette indokolttá.

• 8-9 km/h sebességgel üzemelteti a lazítót, fogyasztás mérésére nem került sor, mivel a jelzett területtel együtt összesen mintegy 22 ha került lazításra.

• A gép partnerünk elmondása szerint szenzációsan dolgozott,könnyen húzható volt és a korábbi tavaszi vízállásosság megszûnt, így a tavaszi munkák idõben elvégezhetõk voltak.

 

Név, helység: Vitamór Kft., Németh Csaba, Mór

Géptípus, évjárat: JYMPA SJ 3-5 (3 késes), 2006

Talaj típusa: Középkötött, vályog erõs löszös és márga alappal nagy mennyiségû kõvel helyenként 16-17% lejtéssel

Traktor, munkamélység: Landini 160 LE, szõlõbe a szélesség miatt 2db MTZ 82, 60 cm

Tapasztalat, vélemény:

• A Kft. 600 ha-on gyümölcs- és szõlõtermesztéssel foglalkozik.

• Elsõ évben a teljes terület meg lett lazítva, ami azt jelenti, hogy a 7-8éve történt telepítést követõen évi 10-14 permetezés, mulcsozás, betakarítás,szállítás okozta tömörödöttséget kellett megszüntetni.

• 60 cm-es mélység mellett, 1.000 ha fölötti területet lazított eddig a gép.

• 6-7 km/h sebességgel üzemeltetik a gépet.

• Jelenleg a negyedik garnitúra lazító papucsot használják, amit az igen kemény talajkörülmények indokolnak. A géppel maximálisan elégedettek,a használatnak köszönhetõen a területen a vízlefolyások, összefolyások megszűntek.

Név, helység: Séllei Gábor, Dévaványa

Géptípus, évjárat: JYMPA SJ 7-9 (7 késes), 2007

Talaj típusa: Általában erõsen kötött, agyagos, néhol szikes

Traktor, munkamélység: RÁBA 250 ikerkerékkel, kb. 45-50 cm

Tapasztalat, vélemény:

• A traktorteljesítmény a fent említett mélység esetén megfelelő a 7 késhez. Tapasztalata miatt, miszerint az õ területein azonos munkaszélességnél nagyobb késosztással tud jobb munkaminőséget elérni, ezért 5 késsel használja a lazítót.

• A gép kiválasztásánál fontosnak tartotta, hogy annak munkaszélessége minimálisan megegyezzen a traktor szélességével.

• Könnyû húzásúnak tartja a lazítót. Ezt elsõsorban a kések ½V½ elrendezésének tulajdonítja. Azt tapasztalta, hogy a traktor egy ha-ra vetített üzemanyag fogyasztása ennél a lazítónál közel azonos a hasonló körülmények között végzett mélyszántáséval.

• Kb. 450 ha-on gazdálkodik, melybõl évente kb. 200 ha területet lazít.

• A kopó alkatrészek még nem voltak cserélve. Véleménye szerint kb. 350-400 ha-ig megfelelõek.

• Összességében elégedett a géppel és annak munkájával.

a4773

Séllei Gábor, Dévaványa

 

Név, helység: MAJORCOOP Kft., Lõrincz Sándor ügyvezetõ igazgató, Kiskunfélegyháza

Géptípus, évjárat: JYMPA SJ 9 + henger (9 késes), 2007

Talaj típusa: Homok és középkötött

Traktor, munkamélység: New Holland TG 285 (285 LE), kb. 40 cm

Tapasztalat, vélemény:

• A traktorteljesítmény a fent említett mélység esetén megfelelõ, ennél mélyebb mûvelésnél 300 LE feletti erõgép szükséges.

• Szármaradvány nélküli tarló esetén jól használható szántás nélküli talaj elõkészítésre.

• Az elsõ garnitúra papucsok kb. 350 ha után koptak el, ami a homok nagy koptató képességének tudatában normális, a következõ garnitúra viszont rosszabb kopásállósággal bírt. Ezért amikor látták, hogy gyorsabban kopnak a papucsok, azokat és a száron levõ kopóéleket élkefémmel hegesztették fel. Javasolnák a forgalmazónak a felhegesztett kopóalkatrészek árusítását.

Megjegyzés: Az ügyvezetõ családi vállalkozásában is használ egy JYMPA SJ 7-9 típusú lazítót, melyet egy New Holland TM 190 traktorral üzemeltet. Tapasztalatai hasonlóak a Kft-ben használt gépéhez.

a4774

MAJORCOOP Kft., Lõrincz Sándor ügyvezetõ igazgató, Kiskunfélegyháza

 

A Jympa lazítók értékesítését követõen azok használatával kapcsolatban partnereinktõl szerzett gyakorlati tapasztalatokat az alábbiakban összegezném:

A lazító alkalmazása száraz, aszályos idõszakokban egyértelmûen lehetõvé teszi a hagyományos forgatásos mûvelés kiváltását, mellyel a talajszerkezetre gyakorolt kedvezõ hatás mellett, üzemanyagot és értelemszerûen pénzt lehet megtakarítani. Figyelembe véve például a 2007-es aszályos évet, sok helyen azt tapasztalhattuk, hogy az ekét be sem veszi a talaj, illetve az amúgy is száraz talajt nem szeretnék továbbszárítani a fölösleges talajforgatással. Az ez évi igen csapadékszegény tavaszi idõjárásra tekintettel az idén sem lesz ez másként.

A Jympa lazítót „könnyû húzásúnak tartják”, mely a kések ½V½ elrendezésének és íves kialakítású késszárnak köszönhetõ. Nagy átlagban elmondható, hogy az üzemanyag-fogyasztás a hasonló körülmények között végzett mélyszántáshoz képest alacsonyabb.

A munkagép teljesítményigényét a különbözõ talaj-, terep- és erõgép adottságok együttese határozza meg. Jól mutatja ezt az is, hogy nem egy partnerünk az SJ 3-5 típusú három késes lazítót 80 LE-s MTZ-vel is tudja 50cm-es mûvelési mélységen dolgoztatni, de ugyanehhez a munkához más területeken akár a 160 LE is szükséges lehet.

Mivel a Szegána Kft. hosszú ideje forgalmazza a Jympa lazítókat,országosan több, mint 800 eladott gépnek köszönhetõen bõven rendelkezünk partnerekkel az ország egész területén, így mindenkit arra bíztatok, hogy keresse üzletkötõinket, akik készséggel segítenek a megfelelõ erõgép-munkagép kapcsolat kiválasztásánál.

Tolnai Péter