Jympa altalajlazító akció!

 

Jympa altalajlazítóinkat 2018. augusztus 31-ig 20% engedménnyel vásárolhatja meg!

A forgatásos talajművelés hagyományával rendelkező országokban köztük hazánkban is, először meg kellett tapasztalni a lazítás előnyeit, sőt gyakran használatának hiányát is, így szinte saját példából tanulva alakult a technológiai szemlélet. Ma már egyértelmű, hogy a lazítás megakadályozza a talaj tömörödését, így a csapadék valamint a növényi gyökérzet könnyebben jut a talaj mélyebb rétegeibe. Szőlőben és gyümölcsösben is kiváló, bevezeti a talajba az esővizet, és elősegíti a gyökérzet sarjadását. Sőt, sárgarépa termesztőink is sikerrel alkalmazzák, hiszen így a répa karógyökere akadály nélkül, elágazásoktól mentesen tud haladni a talajban. A lazító egy száraz, aszályos évjáratban a hagyományos forgatásos művelést kiváltja úgy, hogy közben üzemanyagot, és ezzel költséget is megtakarít.

Kíméletes, olcsó és víztakarékos

Még 1970-ben kezdődött a gépgyártás a spanyol Castellsera városban, és már akkoriban is szerepeltek a palettáján altalajlazítók. Az altalajlazító az aszályos időjárás egyik legkíméletesebb, legvíztakarékosabb, és sok esetben legolcsóbb talajművelési eszköze azóta is. Az egyenes késes altalajlazító 3-, 5-, 7-, 9- és akár 11-késes kivitelben készül, késeit V- alakban szerelik fel, ezért könnyű húzású a lazítónk. Gazdálkodói kísérletek igazolják, hogy a szántáshoz képest 20-30%-kal kevesebb üzemanyaggal lehet a JYMPA lazítóval a lazítást végezni, mint a szántást ugyanazon a területen, ráadásul a kopó alkatrészek jóval olcsóbbak.

A lazító kései előrehajolnak, olyan szögbe, hogy munka közben a lazító belehúzza a talajba a traktort, így az át tudja vinni a talajra a teljesítményt. A lazítók szabadmagassága 60-90 cm, munkamélységük 50-70 cm lehet, a kések vastagsága pedig 30, 40 vagy 50 mm.
Az eszköz teljes munkaszélességben felszakítja a talajt, illetve használatakor nem szükséges a vonóerőigény-növelő szárnyas késhegyek (vagy ahogy sokan mondják: papucsok) felszerelése. A lazítók munkamélysége a traktor hidraulikájával és az elmunkálóhengerrel állítható, opcióként mélységhatároló kerék is kapható. 

Az utóbbi években a JYMPA folyamatosan bővítette a kínálatát: először megjelentek a hajlított késes DDB- és DSB-sorozatú lazítók dupla, majd szimpla késes kivitelben,amelyek még nagyobbat emelnek a talajon, még lazábbá teszik azt. Ezekből 1-9 késes kivitel válaszható, 60-450 LE teljesítményigénnyel.

2010-től a sokat kritizált késbiztosítás hiányára érkezett válaszként a JYMPA DS-OL sorozat. 1,65-4,23 m munkaszélesség között választható. Ilyen gépből már több is van az országban, s ezek hibátlanul dolgoznak, üzemeltetőik nagy örömére.A DS-OL-sorozat hidraulikus késbiztosítással rendelkezik; a kések elrendezése „V”-alakot rajzol. 3-, 5-, 7- és 9-késes kivitelben, kifejezetten köves talajokhoz ajánlott. Munkája során a kések mozgásából adódóan a fix késes kivitelhez képest valamivel kisebb a vonóerőigénye. A DSM-sorozat mechanikus késbiztosítással rendelkezik, tehát amennyiben a gép egy tuskót vagy nagyobb követ talál, a nyírócsap törik, a gépben nem esik kár. Ez a gép is 3-9-késes kivitelben készül. 

2011-ben két újdonság is megjelent a spanyol lazítógyár kínálatában: az SJ-2-F 2 késsorral rendelkezik, 5, 7 és 9 késes kivitelben készül, és a gyár mérései szerint az SJ családhoz képest is valamivel kisebb a vonóerő igénye. A másik újdonság a CR-sorozat, amely a kés előtt lévő vágótárcsával rendelkezik; ez a modell gyep levegőztetésére használható.A vágótárcsát követően a lazítókés a gyepben nem tesz nagy kárt, de a mélyebb rétegek lazítását elvégzi, elősegíti a gyep gyökérzetének mélyebb talajrétegekbe hatolását. A lazító után rendelhető hengerek közt is van újdonság;eddig csak tüskés henger volt rendelhető a lazítóhoz, 2010 második felétől azonban sima és taréjos felületű henger is rendelhető. A leggyakoribb talajtípusok és talajállapot esetén a legszebb munkát a tüskés hengerrel lehet elérni, mivel a tüskék a lazító által felhozott rögöket egyszerűen szétnyomják.

A JYMPA gyár legújabb fejlesztése a  Bravo Till sorozatú altalajlazítók 3, 5 és 7 késes kivitelben készülnek, a hatékonyabb lazítás érdekében a késszárakra plusz kések szerelhetőek. Munkaszélességük 1, 2-3, 4 m, nagy hasmagasságuknak köszönhetően szármaradványos területen is jól alkalmazhatóak.

Az akció 2018. augusztus 31-ig érvényes!