Egy talajmaró, amit kifejezetten organikus gazdaságokba terveztek

 

 
  
Megjelenítés böngészőbenEgy talajmaró, amit kifejezetten organikus gazdaságokba terveztek
 

A talajvédelem egyre fontosabb szerepet kap a mezőgazdaságban, jelenleg 23,4 millió hektáron folytatnak a világon organikus gazdálkodást, mely évente 80 millió Euro hasznot hoz. Ez állt a Biofach „The World of Organic Agriculture”  cikkében. A Celli már korábban meglátta a lehetőséget ebben a piaci szegmensben, ezért igen korán elkezdte fejleszteni gépeit, melyek a lehető legkisebb káros hatással vannak a környezetre. Tarlóhántáshoz és a zöldítés talajba dolgozásához jól használható.
 

A legfrissebb fejlesztés, a Celli Tiger 190 talajmaró organikus verziója, melyet a Fieragricolán, 2018-ban mutatták be. Ez a modell nagyon érdekes megoldásokat foglal magába, amik ideálissá teszik az organikus gazdaságokba.
 

Kétszer annyi kerék, kétszer akkora pontosság
A Celli az évek során komoly tapasztalatra tett szert a talajmarók gyártásában, így a mérnökök úgy tudták alakítani a ”hagyományos” Celli Tiger tulajdonságait, hogy az új organikus kialakítású gép a lehető legkisebb hatással legyen a talaj szerkezetére.
Összességében, egy organikus gazdaságban használt talajmarónak két elengedhetetlen tulajdonsággal kell rendelkeznie: a talajt a lehető legkisebb mértékben szabad feldolgozni és az organikus anyagokat bele kell keverni a talajba, valamint egy menetben elő kell készíteni a magágyat.
A talaj beszennyezését minden áron el kell kerülni az organikus gazdálkodáskor: ezért, a talajmarót kultiválási maradványokon kell használni, ami gyakran tartalmaz növényeket, amelyeket csak mechanikus módszerekkel lehet kiirtani. A művelési mélységnek egységesnek és pontosnak kell lennie annak érdekében, hogy biztosítsa az optimális átdolgozást. A munka mélységnek 3 és 9 cm között kell lennie. Ez elengedhetetlen a feldolgozott talaj és a növénymaradványok összekeveréséhez, így a maradványok lebomolhatnak és előkészül a talajt a vetésre. A Celli Tiger 190 organic esetében, az iker első kerekek követik a talajfelszínt, ezzel biztosítva a precíz munkamélység tartást, míg a hagyományos modellnél csak egy kerék követi a talajfelszínt. Annak érdekében, hogy az ikerkerekek megfelelő távolságra legyenek a traktor kerekeitől, a három pont felfüggesztés karjai hosszabbak, mint amik jellemzően a piacon megtalálhatóak.

 

A Celli legfrissebb gépe, a Tiger 190 organic modell.
Ez egy olyan talajmaró, amit kifejezetten organikus gazdaságokba terveztek.
Egy pár iker kerékkel szerelt, melyek követik a talajfelszínt, így biztosítva a precíz munkamélység tartást. A három pont felfüggesztés karjai hosszabbak, mint amik jellemzően a piacon megtalálhatóak, ezzel biztosítják, hogy az iker kerekek megfelelő távolságra legyenek a traktor kerekeitől.

 

A talajmarás művészete
Egy talajmaró rotorja munka közben jellemzően 250 fordulatot végez percenként. Ezen a fordulatszámon, a talajmaró könnyedén össze tudja keverni a talajt és a növénymaradványokat anélkül, hogy szükség lenne bármilyen következő lépésre.
Ez nem volt elég a Cellinek. A Tiger rotorja a Frangor modellből való fogaskerekeket és csapágyakat tartalmazza: ez egy különleges verzió fogazott vagy egyenes kapákkal, amit a talaj apróra törésére használnak. Ráadásul még egy hátsó simító hengerrel is felszerelt.
Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik, hogy a talajmaró nagyobb igénybevételt is elviseljen a hajtás sérülése nélkül. Ennek köszönhetően, a rotor teljesen biztonságosan elérheti a 320-as percenkénti fordulatszámot. Az ilyen részletekre való odafigyelés eredménye a munka végén szemmel látható. A gyomnövényeket és gyökereiket tisztán és precízen vágja át, ezzel biztosítva, hogy ne sarjadhassanak ki újra.
A kapák belépési szöge agresszívabb a standard modellekénél, hogy megelőzze a talaj összetömörítését. Ez nagyon fontos a talaj átdolgozása során.

 

 

Köszönhetően a Frangor modell fogaskerekeinek és csapágyainak, a Tiger 190 Organic rotorja 320 fordulat/perc sebességgel foroghat, szemben a hagyományosan használt 250 fordulat/perccel.
 

Nem csak kis változtatások
Első látásra, a Tiger 190 Organic modell nagyon hasonlónak tűnhet a hagyományos Tigerhez, de ha közelebbről megnézi, tisztán látszik a különbség. Számos különleges tulajdonsággal rendelkezik ez a modell, ami teljesen alkalmassá teszi a környezetbarát talajművelésre. A hátsó burkolaton azonnal szembetűnik, mivel nagyobb nyílással rendelkezik mint a hagyományos modell. A nyitást és zárást közvetlenül a traktor fülkéjéből lehet hidraulikusan vezérelni. Ennek a rendszernek az előnye, hogy a hagyományos kisebb hátsó nyílással szemben, a talajmaró által feldolgozott maradványok nem ütődnek a hátfalnak. A természetes anyagok így egyben maradnak, ezzel csökkentve a tömörödés lehetőségét és megőrizve a talajélet természetes lebontási folyamatát.

 

A hátsó ajtó széles nyílását külön arra tervezték, hogy megelőzze a feldolgozott maradványok nekiütődését, így egyben hagyva a természetes anyagokat, és lecsökkentve a tömörödés esélyét.
 

Méretek és súlyok? Semmi probléma
A méretekkel kapcsolatban, a Celli Tiger 190 Organic csökkentett mérettel büszkélkedhet, ami megfelel a legutóbbi nemzetközi előírásoknak, ami maximum 3 méter szélességet enged a közúti közlekedés során. Fix verziók is elérhetőek 2,60-3,10 m munkaszélességgel. Relatíve kisebb teljesítményű traktorokkal is üzemeltethető a talajmaró: 120 LE a 2,60 méteres verzióhoz és 160 LE a 3,10 méteres verzióhoz az ajánlott traktorméret. 80×8 mm-es szögletes alakú kapák vannak a rotoron, felfogatásonként 6 db, melyek éle befelé néz. A kapák száma változhat 60 és 72 között a munkaszélességnek megfelelően. A Celli Tiger modell nem túl nehéz, figyelembe véve, hogy a fogaskerekek és csapágyak a Frangor modellből valók. A gép tömege 1.170 és 1.290 kg között változhat a kiviteltől függően.

 

 

80X8 mm kapák vannak a rotoron. 6 darab kapa van minden tartó konzolon, az élükkel befelé. A kapák száma változhat 60 és 72 között a munkaszélességtől függően.
 
 

 

FELSZERELÉS ÖSSZEFOGLALÁS
Tiger 190R Modellek: Teljes szélesség (cm) Munka szélesség (cm) Teljesítmény igény (LE/kW) Tömeg (Kg) Kapák száma
255 282 260 120/88 1.170 60
280 307 285 140/103 1.230 66
305 332 310 160/118 1.290 72

Nagy Márk
SZEGÁNA Kft.

+36-30/627-80-52
szegana1@t-online.hu

Email
Email

Weboldalunk
Weboldalunk

Facebook
Facebook

YouTube
YouTube

Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, Minden jog fenntartva.

Tiszteletben tartva a a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény, továbbá az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről szóló 2001. évi CVIII. törvényt, az Ön címe egy nyilvánosan megvásárolható, illetve elérhető marketing adatbázisban rögzített, vagy az Interneten elhelyezett, bárki számára hozzáférhető, nyilvános adatbázisból, vagy a SZEGÁNA Kft-vel fennálló ügyfélkapcsolati viszonyából származik.

Leiratkozás:
*|UNSUB|*
*|REWARDS|*