Dal-Bo – a dán specialista

 

Az utóbbi években az évi csapadék mennyisége és eloszlása kevésbé kiszámítható és hektikus módon alakult. A változó körülményekhez jól alkalmazkodó, megfelelő technológiát használó gazdaságok könnyebben vészelték át a nehéz időszakot. Ehhez nyújt segítséget gépeivel a dániai Dal-Bo gyár. A nagynevű gyár erős, robosztus kivitelű talajmegmunkáló munkagépeket, hengereket, tárcsákat, szántóföldi kultivátorokat és kombinátorokat gyárt, elsősorban közepes és nagygazdaságok számára.

2011 újdonsága az Agrárgépshow-n látható CultiLift és az év közepétől rendelhető CultiTrail. A CultiLift 4 kapasoros függesztett kombinátor,amely alapkivitelben első simítóval és hátsó pálcás hengerrel rendelkezik.Opcióként hátsó simítósor és Crosskill hengersor is rendelhető. A CultiTrail vontatott kivitelű, 5-6 m munkaszélességű, 5 kapasorral, első hidraulikus simítóval,hátsó pálcás boronával szerelt kombinátor.

2011 további újdonsága, hogy a Compact hengerek munkaszélessége meghaladhatja a 12 m-t, és nem is kicsivel. Az eddigi 5 tagú, 12,3 m-es mellett már rendelhető 14,3, 15,3 és 16,3 m munkaszélességű henger, amely gyűrű átmérőtől és -típustól függően akár közel 11 tonna tömeggel rendelkezhet. A Dal-Bo Compact 450, 630 és 830 hengerek ráadásul ez év közepétől már hidraulikus simítóval is rendelhetőek,így most már ebben a sorozatban ötvöződik a simító felszerelhetőségének a lehetősége és a Compact családra jellemző kedvező ár. A Dal-Bo hengerek Cambridge és Crosskill gyűrűkkel szerelhetőek, többféle átmérővel. A Crosskill gyűrűk kiváló rögtörő képességgel rendelkeznek; a mélyebb réteget tömörítik, a felszínt morzsalékosan hagyják, lezárják a talajt, segítik megőrizni a talaj vízkészletét. A Cambridge gyűrűk simább talajfelszínt hagynak maguk után, és vetés utáni hengerezésre is nyugodtan használhatóak.

a4600

Dal-Bo Compact 1230 Cambridge gyűrűs henger

A Dal-Bo szántóföldi kultivátor kínálata két sorozatból áll. A Dinco 2 kapasorral, egy, a talajfelszín egyenletességét biztosító tárcsasorral és egy hengerrel rendelkezik, munkamélysége maximum 15-20 cm. A Tri-Max család,mint ahogy a nevéből is sejthető, 3 kapasorral, egy talajfelszín-egyengető tárcsasorral, valamint egy hengerrel rendelkezik, munkamélysége akár 30 cm is lehet. Mindkét sorozatra jellemző az erős, masszív kialakítású váz, a 80-85 cm-es szabad magasság (marad hely az anyagáramnak), a nyírócsapos vagy hidraulikus kapabiztosítás, valamint a precíz beállíthatóság. A Dal-Bo szántóföldi kultivátorainak munkamélysége precízen állítható, elöl a traktor hárompont-felfüggesztésével, hátul pedig a 600 mm-es „T” gyűrűs hengerrel(a „T” gyűrűs henger után opciósan lehet 400 mm-es pálcás hengert rendelni,amivel még szebb munkát végez a gép), így csak abban a munkamélységben kell járatni az eszközt, amire feltétlenül szükség van. Ebből következően gyomirtáshoz, tarlóhántáshoz vagy mélyebb talajműveléshez ugyanazt a gépet lehet használni, éppen mindig a szükséges munkamélységben, így az adott munkaműveletet a lehető legkevesebb üzemanyag felhasználásával lehet megoldani. A gépekhez 15-20 cm munkamélységig lúdtalpkapák, annál nagyobb munkamélységnél lándzsaszerű,egyenes kapák használatosak.

Kíváncsi, hogy hazai gazdaságok,gazdálkodók milyen tapasztalatokat szereztek a Dal-Bo hengerekkel, szántóföldi kultivátorokkal kapcsolatban? Csak olvasson tovább…A gépekről bővebb információt és működés közbeni videókat a www.szegana.hu honlapon talál.

Név, helység: Tóth Mihály, Tiszanána

A cégről: 1996 óta folytatnak családi gazdálkodást, 160 ha szántón és 22ha gyepen gazdálkodnak. Állatállományuk 30 db húsmarhából és 3 db anyadisznóból,valamint szaporulataikból áll.

Géptípus, évjárat: Dal-Bo MaxiRoll 630, 50 cm Cambridge simító nélkül, 2009

Talaj típusa: általában erősen kötött,néhol középkötött réti talaj

Traktor: McCormick C-MAX 95

Tapasztalat, vélemény: „Vetés után 10-12 km/h, aprómag vetése előtt 8-10 km/h munkasebességgel használjuk a hengert. 4-5 ha/h terület teljesítmény mellett 10 l/h körüli üzemanyag-fogyasztással dolgozunk. Teljesen elégedettek vagyunk a géppel és annak munkájával. A gép kialakítása és tömege ideális az elvárt hengerezési munkák elvégzéséhez. Soha semmi problémánk nem volt az eszközzel. A forgalmazó SZEGÁNA Kft.-vel jó kapcsolatban vagyunk, tőlük vettük a McCormick traktort is.”

a4604

Tóth Mihály, Tiszanána

Név, helység: Martók Sándor, Szeged

A cégről: Kb. 200 ha területen termesztenek szántóföldi növényeket.

Géptípus, évjárat: Dalbo Maxiroll 530,Crosskill 53 cm, 2007

Talaj típusa: középkötött/kötött, helyenként homokos

Traktor: Deutz-Fahr Agroton 100,Deutz-Fahr-Agroton 150

Tapasztalat, vélemény: „A SZEGÁNA Kft.-nél a vásárlás előtt többször megnéztem a gépet, végül egy pályázat keretében sikerült megvásárolnom. A henger tavasszal a gabona bokrosodás elősegítéséhez kiváló. Szántás vagy lazítózás után a tavaszi és őszi magvetéseknél szép munkát végez, 1,5-2 cm mélységben tömöríti a talajt, a tetejét pedig porhanyósan hagyja, így a talaj cserepesedését meggátolja. Leggyakrabban a 100 Le-s traktorral dolgozunk a hengerrel, szerintem simító nélkül 60 Le bőven elegendő a géphez.Kötött és középkötött földeken kiváló a munkája, homokos területekhez 60 cm-es átmérő kellene. Örülök, hogy sikerült beszereznem ezt a gépet, mindenkinek csak ajánlani tudom.”

a4601

Martók Sándor, Szeged

Név, helység: Wil Derks, MagyarDagra Kft., Egyházasrádóc

Géptípus, évjárat: Dal-bo MaxiRoll 930×60 Cambridge, 2007

Talaj típusa: kötött feketeföld

Traktor: FENDT 930, Magnum 310

Tapasztalat, vélemény: „Évente kb.5-600 ha területen termesztünk repcét és búzát, amelyek technológiájában alapvető szerepe van a gépnek;repcénél lazítózás vagy grubber utánmagágy-előkészítésre, majd vetés hengerezésére használjuk. Búza esetén ezen kívül tavaszi hengerezésre is. Korábban is használtunk hidraulikus simítóval szerelt hengert, amelynek munkaszélessége kicsi volt ezekhez a traktorokhoz. Ezzel a géppel így már megfelelő időben, megfelelő terület teljesítménnyel és megfelelő minőségben tudjuk a munkát elvégezni.”

a4602

Wil Derks, Egyházasrádóc

Név, helység: FEBAGRO Zrt., Felsőszentiván(Vlasics Attila műszaki ágazatvezető)

A cégről: A cég három telephelyen, kb.4000 ha-on gazdálkodik, tevékenységi köre a szántóföldi növénytermesztés.

Géptípus, évjárat: Dal-Bo TriplexPlus 410 NSH szántóföldi kultivátor 3 sor kapával, hidraulikus biztosítással,2010

Talaj típusa: középkötött/kötött

Traktor: John Deere 8330 (320 LE)

Tapasztalat, vélemény: „A múlt évben vásárolt DALBO kultivátorral eddig kb. 1200 ha területet műveltünk meg. A tapasztalataink igen kedvezőek.Elsősorban szántás nélküli technológiában használjuk a gépet, 30-32 cm-es művelési mélységgel. Ennek a technológiának nagy jelentősége volt a múlt év csapadékos időjárása miatt kialakult belvizes területek késői bemunkálása során. A területek (kukorica,napraforgó) szárzúzását követően a kultivátor fellazítja a talajt, az elmunkáló „T” gyűrűshenger aprítja a felszínen levő rögöket, és lezárja a felső réteget. Ezt követően, például tavaszi növények esetén magágykészítés után következhetett a vetés, de repcénél egy művelet kihagyásával direkt vetőgéppel vetettünk. Tapasztalataink szerint, az általunk alkalmazott technológiában a traktorteljesítmény a szükséges 10-12 km/h sebességhez megfelelő, tarlóhántáshoz azonban –mélységtől függően – 200-210 LE is elegendő. A gépen meghibásodás még nem volt, köszönhetően a robosztus felépítésnek és csapágyaknak. A kopóelemeket kb. 600 ha után fordítottuk meg, majd 1000 ha után cseréltük. Az,hogy a szántóföldi kultivátor beszerzésénél a Dal-Bo márka mellett döntöttünk,annak köszönhető, hogy 2007 óta használunk Dal-Bo MaxiRoll 6,3 m-es simítós Crosskill hengert teljes megelégedettséggel.”

a4603

Vlasics Attila, Felsőszentiván

Nagy Márk

SZEGÁNA Kft.