Caffini szántóföldi permetezőkről tapasztalatok és vélemények

a902

Növényvédelem Caffini permetezőkkel

A válság ellenére a SZEGÁNA Kft., a Caffini permetezők hazai forgalmazója, tovább tudta növelni eladásait.

 

A Caffini gyár kizárólag permetezőket gyárt; termékei közt bárki megtalálhatja a számára megfelelő kialakításút. Kínálatában mind szántóföldi,mind pedig ültetvénypermetezõk vannak függesztett, vontatott és önjáró kivitelben, és az egyszerû, olcsó változatok mellett a minden igényt kielégítõ profi, számítógépes vezérlésû,teljesen hidraulikus vezérlésû vagy akár lombérzékelõs változat is megtalálható a termékpalettán.

A szántóföldi permetezõket tekintve,a korábbi eladásoknak köszönhetõen– amelyek jó referenciaként szolgálnak– megfigyelhetõ, hogy a felhasználók egyre igényesebb, jobban felszerelt és nagyobb munkaszélességû gépeket rendelnek.

A függesztett szántóföldi permetezõk közül 2008-ban a 800-1200 literes Caffini Target permetezõk voltak népszerûbbek,12-15 m-es kézi nyitású kerettel,ami alacsony áruknak és jó minõségüknek köszönhetõ. 2009-ben a függesztett kategóriánál maradva egyértelmûen a 800-1200 literes tartállyal rendelkezõ, 12-15 m-es hidraulikus keretnyitású,számítógéppel felszerelt Standard Fox modellek a kelendõek, az általuk nyújtott kényelem és vegyszertakarékos munka miatt. Olyan felszerelések,mint a flakonmosós premixer,az automata tartálymosó egyszerûbbé és kényelmesebbé teszik a gép használatát,és kivétel nélkül minden géphez kérték a vásárlók ezeket az opciókat.

A vontatott szántóföldi permetezõk közül 2009-ben az addig fõleg 18 m-es keretekkel szerelt Caffini Starter gépek mellett a nagyobb munkaszélességû Caffini Prestige gépek is vevõre találtak.A vontatott gépek mindegyike teljesen hidraulikus keretmozgatással,elektromos szelepekkel, számítógépes szórásmennyiség-szabályzással került ki a gazdálkodókhoz, számos esetben pedig légzsákos rendszerrel kérték õket, amely rendszernek nagy elõnye, hogy szelesebb idõben is lehet vele dolgozni, valamint jól megmozgatja a növény levelét, így a permetszerbõl a levél fonákjára is jut.

Önjáró permetezõkbõl is széles a kínálat a Caffini palettáján, a kisebb,1500 literes tartállyal rendelkezõktõl a hatalmas, 5000 literesekig. E gépek hasmagassága a 2,8 m-t elérheti.

Lássuk, milyen véleménnyel vannak a Caffini-permetező tulajdonosok gépük munkájáról!

Nagy Márk

SZEGÁNA Kft.

Név, helység: Szász Károly, Százhalombatta

Géptípus, évjárat: Caffini Starter AIR2800/18 T.S. 2009

Keret: 18 m, légzsákos rendszer, hármas fúvókatartó, teljesen hidraulikus keretmozgatás

Traktor: John Deere 6330

Tapasztalat, vélemény: A gép az eddigi 1600 ha-t gond nélkül ledolgozta,szükség esetén a napi 140 ha teljesítmény is elérhető vele. Problémamentes a keret; a kiváló szórás miatt gyakran nincs is szükség a légszák használatára. A valamennyi saját feladat mellett főleg bérmunkára használom a gépet,így a számítógép használatával vegyszertakarékosan tudok dolgozni.Nyugodtan merem ajánlani a gépet bárkinek, én a jó ár/érték arány miatt választottam.

a4747

Név, helység: Ambrus Zsolt, Dusnok

Géptípus, évjárat: Caffini Starter 2800/18 T.S. 2008

Keret: 18 m, hármas fúvókatartó, 4 ponton hidraulikusan csukható, dönthető

Traktor: New Holland T6010 (101 LE), New Holland T6030 (117 LE)

Tapasztalat, vélemény: A permetezőgéppel a legmesszebbmenőkig meg vagyunk elégedve; megbízható, egyszerűen kezelhető és kellően stabil.A vásárlás előtt több más gépről is tájékozódtunk, de amellett, hogy a gép jó ár-érték arányt képviselt, a Szegána Kft. hozzáállása is segítette a választásunkat.A gépet 8-12 km/h sebességtartományban üzemeltetjük, és megfelelő pontosságú, egyenletes permetlé-kijuttatást és jó területteljesítményt tapasztaltunk.Az eltelt két szezon alatt mint egy 800 hektárt teljesített, két apró elektromos hiba mellett (két nem használt vezetékvég érintkezése, ill. a vezérlőmonitor csatlakozójának nem megfelelő csatlakozása), amelyet mi magunk néhány perc alatt elhárítottunk.A gép minden fontos egységgel rendelkezik,amely ma egy modern szántóföldi permetezőgéptől elvárható: nyomkövető vonórúd, számítógépes permetezésvezérlés, többállású fúvókatartó,szórókeret stabilizálás és joystickkal vezérelhető hidraulikus keretmozgatás,amely igen egyszerű keretvezérlést tesz lehetővé, akár menet közben is.

a4748

Név: Mészáros B. Zoltán

Géptípus, évjárat: Caffini Genius1000/14, 2009

Keret: 14 m, hármas fúvókatartó, hidraulikus keretmozgatás

Tapasztalat, vélemény: Kényelmes és hatásos munka, a számítógépes szabályzásnak köszönhetően (pontos adagolás, időmegtakarítás).A tartály feltöltésén kívül szinte minden beállítás a fülkéből, a vegyszertől elzárt helyről vezérelhető (kiváló munka- és egészségvédelem).A gép a maga kategóriájában tökéletes szórásképpel rendelkezik.Praktikus lehetőség, hogy a munkaszélesség a fülkéből szakaszolható.Tapasztalataink a Szegana Kft.-vel kapcsolatban a következõk: mindig korrekt, gyors és udvarias ügyintézéssel találkoztunk. Ajánlataikat a mi érdekeink szem elõtt tartásával tették meg. Az üzletek lebonyolításakor mindig pozitív hozzáállást tanúsítottak!Részünkről elmondható, hogy a Szegana Kft. azon kevesek közé tartozik,akikkel érdemes a mai világban üzletet kötni!

a4741

Név, helység: FEBAGRO Zrt., Felsöszentiván (Vlasics Attila mûszaki ágazatvezetõ)

Géptípus, évjárat: CAFFINI Starter TS Airbag 2800 l/18 m, 2008

A tulajdonosról: A Febagro Zrt. kb. 4.300 ha-on gazdálkodik. Fõként szántóföldi növénytermesztéssel foglalkoznak.

Traktor: JD 6310, Landini Ghibli 90 vagy MTZ 82

Tapasztalat, vélemény: 2008 tavaszán vásároltuk a permetezőt, amellyel már a második szezont dolgoztuk végig. A gép 2800 l-es tartállyal, 18 m-es szórókerettel, légzsákkal, mennyiségszabályozó elektronikával, nyomkövető vonórúddal szerelt.

Az eddigi tapasztalataink kedvezőek.

A vegyszerbekeverõ, a tisztító, valamint a gép hidraulika-rendszere is könnyen kezelhetõ.A gépkezelõk gyorsan megtanulták az ARAG BRAVO 300 szabályozó számítógép használatát, amely nagyon pontos vegyszerkijuttatást biztosít. A permetezõvel eddig kb. 2.000 ha növényvédelmet végeztünk. A cégnél további két hasonló méretû – más típusú– permetezõ van még, de azok légzsák nélküliek. Cukorrépa-termesztéssel is foglalkozunk, amelynek a növényvédelmét kizárólag a Caffini légzsákos gép végzi. Ennél a munkánál jól érvényesülnek a légzsák nyújtotta elõnyök.A permetezõ megbízhatóságával is meg vagyunk elégedve. Mûszaki jellegû problémánk egyszer volt: a keret belsõ részén egy csap törött el, amelyet kicseréltünk.Összességében elégedettek vagyunk a géppel, jó választás volt.

a4749