Caffini Booster szőlészeti permetező tapasztalat és vélemény

 

Termelői tapasztalatok a Caffini permetezőről

A Szegána Kft az ország több helyszínén tartott Caffini gyakorlati gépbemutatót. A körút Agárd-csiribpusztai állomásán bemutatásra került egy 2 000 l-es Caffini Booster radiálventillátoros vontatott permetező is, mely a szezon előtt került Varga Imre őstermelő tulajdonába. A géppel kapcsolatos tapasztalatait osztotta meg velünk.

 

 
a1597
Caffini permetező munka közben
 
Hat éve foglakozik szőlőtermesztéssel összesen 8 ha területen. A korábbi években a vegyszeres kezeléseket bérművelésben végeztette, azonban pályázati forrás igénybevételével szert tett erőgép mellé elhatározta, hogy saját permetezőgépet vásárol. A vásárlást megelőzően több szakemberrel is egyeztetett, kiállításokon érdeklődött, alaposan körüljárta a témát. A gép kiválasztásának egyik fő szempontja az volt, hogy minden évben gondok voltak a hagyományos axiálventillátoros gépek munkája során a lefedettséggel. Hosszas keresés után találta meg a számára ideális gépet és az országban elsőként döntött egy 2 000l-es Caffini Booster radiálventillátoros vontatott permetező mellett. Az eddigi használat során meggyőződött róla, hogy ezzel a technológiával és kialakítással a levél fonákja alá is nagy mennyiségben jutnak a finomra porlasztott cseppek . A vegyszer elsodródására alig kell számítani, így a permetezés sokkal hatékonyabb, ráadásul a korábbi 5–600 l/ha mennyiségű bekevert folyadékmennyiség helyett most már csak 300–350 l/ha is elegendő. A kevesebb szükséges lémennyiségnek köszönhetően kevesebb töltésre van szükség, így a precíz munkával üzemanyagot, vegyszert, időt és természetesen pénzt lehet megtakarítani. A választott gép elektromos szelepekkel és szabályzó számítógéppel felszerelt, mely igencsak leegyszerűsíti és nagyban megkönnyíti a munkavégzést.
 
A korszerű technológia s a precízen kivitelezett gép az eddigi tapasztalat szerint igazolta azt a teóriát, hogy ugyan a gép vételára valamivel magasabb a hagyományos gépekénél, de a fenti szempontokat figyelembe véve az üzemeltetés gyors megtakarítást eredményez a használat során. Varga Imre összességében arra a megállapításra jutott, hogy számára
sikerült megtalálni azt az eszközt, mellyel jó minőségben tud költségkímélő módon precíz, kényelmes munkát végezni.
 
 
Tolnai Péter