75 éves a Bogballe

 

A világ egyik vezető műtrágyaszóró gyártója a BOGBALLE A/S ebben az évben ünnepli fennállásának jubileumi 75. évét.

a1411

A vállalat

A generációk óta családi kézben lévő vállalat mindmáig megtartotta azt a stratégiát, hogy olyan gépet állít elő a gazdálkodók számára, amely mindig jó befektetésnek bizonyul számukra. Bebizonyosodott, hogy ez stratégia egészséges és stabil üzletmenetet biztosított az elmúlt 75 év során.

A vállalatot Anders Peter Laursen alapította 1934-ben. Az 50-es évek elejéig a termelés nagyrészét a baromfitartáshoz való felszerelések adták. A traktor elterjedésével a röpítőtányéros műtrágyaszóró gyártásának ötlete előkerült. Ma a BOGBALLE még mindig a műtrágyaszórók fejlesztésére és eladására koncentrál. Ráadásul röpítőtányéros só- és homokszórókat is gyártanak az utak csúszásmentesítésének céljára.

Minden gépet a dániai Bogballe faluban lévő 17.500 m²-es gyártelepen gyártanak. A termelés körülbelül 95%-a exportra történik, a jól ismert kék szórók több mint 96 országban dolgoznak ma is.

a1412

Technológiai fejlesztések élén

A BOGBALLE újra és újra magát technológia diktálónak, a fejlesztések élén járónak titulálja, ezt alátámasztja például a világelső hidraulikusan szabályzott szórója 1984-ben. Ezt követte a műtrágyaszóróba beépített súlymérős rendszer 1988-ban és az elektronikus szórás szabályzás a CALIBRATOR elektronikával 1991-ben, mely GPS-szel összekapcsolható.

Ma az elektronika és a súlymérős rendszer a két legfontosabb pontja termékpalettának. A legújabb fejlesztés az elektronika területén a CALIBRATOR ZURF integrált USB kommunikációs csatlakozó és a ZURFcom nevű PC program segítségével tervezheti és dokumentálhatja minden egyes parcellán a végzett munkát. Az interneten keresztül a világon bármely gazda közvetlenül beléphet a BOGBALLE adatbázisába, ahol megtalálja a számára ajánlott műtrágyaszóró beállításokat.

75 éves a Bogballe cikk Agrárágazat 2009 november.pdf