20 éves a Mascar gyár

20 éves a Mascar gyár

A kerek évforduló alkalmából könnyed vevőtalálkozóra voltunk hivatalosak a Mascar gyárba. A program szeptember 8-ára, egész napra volt meghirdetve, így hát már előző este a külföldi meghívottak egy, a gyár közelében lévő szálláson gyülekeztek. Az alkalomra igen távoli országokból  mint Japán, Argentína vagy Kína is érkeztek vendégek, de mi magyarok is 2 fővel képviseltük az országot.

Először Velence mellett voltunk a tartomány legnagyobb kastélyában, melyben több mint 120 szoba volt, ráadásul egyikben még Napóleon is aludt. A kertben a szép fák mellett medence és még egy igazi, bokrokból kialakított útvesztő is volt. A kertben az egzotikus növények résznél találhattunk egy meglepetést, egy különleges, terep mintás fényezéssel ellátott Mascar Monster Cut 770 változó kamrás bálázót, a gyár büszkeségét. Ebből a profi gépből 5 év alatt több mint 1000 db-ot készítettek. Ez volt a Mascar első olyan bálázó sorozata, mely nem csak az árával, hanem a teljesítményével is felvehette a versenyt a legismertebb bálázó márkák gépeivel is.

Az utunk ezután egy hajóra vezetett, melyen igazi sok fogásos olasz ebéd közben a szárazföldi csatornákon és egy zsiliprendszeren keresztülhaladva Velencébe érkeztünk. A csatornát, melyen haladtunk a hajóval számos híd is keresztezte, melyeket a hajónk nagy mérete miatt fel is kellett nyitni vagy el is kellett fordítani, hogy tovább tudjunk haladni. Érdekes volt látni, hogy még kézi fordítású híd is üzemelt a vonalon. Velencéből visszaérve a Mascar gyárat lehetett megtekinteni, ekkor mesélték, hogy kezdetekben csak fix kamrás rúdláncos bálázót és szemenkénti vetőgépet gyártottak. Külön kiemelték, hogy van néhány nagyon hűséges forgalmazójuk, mint a SZEGÁNA Kft, mely szinte a kezdetektől fogva mellettük van, az első magyarországi importőr. A Mascar-nál a magyar piacot becsülik, gyakran a prototípusokat is itt tesztelik, így volt ez például a Mascar Maxi Smart Drive elektromos hajtású gyors vetőgépnél és a Mascar Diavel profi fix kamrás bálázónál is. Büszkén mesélték, hogy a kezdeti egyféle bálázó sorozat helyett ma már 5 féle sorozattal büszkélkedhetnek.

A Mascar Corsa sorozat egyszerű fix kamrás, rúdláncos kialakítású bálázó, mely 120-as vagy 150-es bálamérettel rendelkezik.
A Corsa sorozat kivételével mindegyik bálázó rendelhető szecskázós kivitelben. 

A Mascar Tuareg sorozat fix kamrás, félig hengeres, félig rúdláncos kamra kialakítású, félprofi bálázó, mely 125-ös vagy 155-ös bálát tud készíteni, és gyors, rotoros továbbítóval rendelkezik.

A Mascar Diavel sorozat fix kamrás, hengeres kamrakialakítású profi bálázó, mely 130-as bálamérettel rendelkezik és eltömődés esetén az előkamrája hidraulikusan lenyitható a könnyebb eltömődés megszüntetése érdekében.

A Mascar Monster sorozat változó kamrás, profi bálázó, mely 80-170-es bálaméretet tud készíteni, német Continental hevederekkel szerelt, és külön lehet állítani a mag és a palást nyomást a bálán.

A Mascar MultiWrap sorozat gyakorlatilag egy Mascar Diavel és egy bálacsomagoló egy gépbe összeépítve, így egy menetben lehet a rendet felbálázni és csomagolni.

A Mascar ötféle kialakítású profi bálacsomagolót készít, mindegyik alkalmas nagy 160-es bálák csomagolására is. Függően, hogy hol történik a csomagolás (telephelyen vagy kint a területen), függesztett és vontatott kivitelben készülnek a csomagolók.

Vetőgépekből is bővült a kínálat a két évtized alatt. A Mascar Maxi szemenkénti vetőgépek 4-12 soros kivitelben, akár hidraulikus sortávolság állítással készülnek mechanikus vagy elektromos (SmartDrive) hajtással. Utóbbi esetén a számítógéppel beállított tőtávolságot az elektromos vetőtárcsa hajtás a vetésellenőrzővel összeköttetésben folyamatosan ellenőrzi, és szükség esetén utánállít.

A Mascar Arizona mechanikus gabonavetőgép 2,5-4 m munkaszélességben készül, egytárcsás vagy kéttárcsás kivitelben, sőt még műtrágya adagolós változat is rendelhető.

A Mascar Montana, az éppen kifutó Oregon pneumatikus vetőgép továbbfejlesztett változata 3-6 m munkaszélességgel, 4 magadagolóval, 4 magelosztóval, hogy a magelosztóktól egyenlő hosszúságú magvezető csöveken juthasson a mag az egytárcsás vagy kéttárcsás csoroszlya által nyitott borozdába.
A gyár, a gépek elrendezése németesen precíz, ezt megtartva a gyár fejlődése garantált.