A nemesítőház kínálata.

 

Tenyészidő – Hibridek

 

  1. FAO 200

 –  KALINA (FAO 280)

„ A MEGBÍZHATÓ KORAI”

Minden évben előfordul az ország különböző pontjain, hogy valami miatt korai érésű hibridkukoricára van szükség. Vethető megkésett vagy másodvetésekbe, de aki hamar szeretne saját gazdaságában kukoricához jutni vagy ókukorica árában szezon előtt értékesíteni, azok számára is jó döntés a Kalina. Idén ezen korai hibridet választó termelőink még a mély fekvésű, hideg és a gyorsan felmelegedő és forróvá váló homok területeiken is nagyobb termést realizáltak, mint ami egy FAO 200-as hibridtől megszokott.  2017-ben a téli időszaktól folyamatosan fennálló vízhiány a korai hibrideket is sújtotta, de a Kalina jól helyt állt. Tököl, Sárbogárd, Orosháza vagy éppen Szegvár térségében a 4,2-5,7t/ha termés is jónak bizonyult, mivel a hosszabb tenyészidejűek sok esetben még ennyit sem teremtek. Ezzel szemben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében több helyen 8,4-10,6 t /ha kukoricával ajándékozta meg a Kalina hibrid a gazdáját.

 

 

  1. FAO 300

 – Zeros (FAO 360)

 „MINDEN TERMŐHELYRE”

Az évjáratoknak megfelelően évek óta bizonyítja termőképességével a hibridcsoport meghatározó tagjakénti  pozícióját. Eredményességéhez hozzá járul jó szem-csutka arányú, fajsúlyos, lófogú szemű termése is. Erős gyökérzete és stabil szára az esetleges késői betakarításkor is biztosítja a hibrid stabilitását, így veszteségek nélkül takarítható be. Az ország minden termőhelyén megállta a helyét 2017-ben is. Fehérgyarmat térségében 113,7t májusi morzsolt termésmennyiségével előkelő helyet foglalt el, de Makón is elégedettek voltak a 6,2t/ha termésével az idei körülmények között. 

 

 

  1. FAO 400

 Rabina

– Zona

 

RABINA (FAO 400) „A JOLLY JOKER HIBRID”

Korai vethetősége és gyors kezdeti fejlődése az idei évben is előnyösen befolyásolta az elért eredményeit. A Rabina az előző évekhez hasonlóan 2017-ben is számos termőhelyen megmutatta, hogy méltó versenytársa a középérésű csoportban favorizált hibrideknek, ár-érték arányát tekintve pedig felülmúlja döntő többségüket. A FAO 400-as csoport igen kitett az aszályos években, de a Rabina idén is jól vizsgázott. Kevermesen 9,2t/ha szárított súlyú termést produkált idén, Nyíregyházán pedig a 10t mennyiséget is meghaladta.

 

 

ZONA (FAO 420)  „ KETTŐSHASZNÚ ÓRIÁS”

Magas, attraktív, robosztus felépítésű növényként kettős hasznosításban gondolkodók számára jó választásnak bizonyult ez évben is a Zona. Tetszetős csöveket fejleszt, amelyen a lófogú szemek nagy fajsúllyal párosulnak, így szemesként is jó döntés a Zóna hibridet termeszteni. Silóként történő hasznosításban nagyon jó összetételű és beltartalmú tömegtakarmányhoz jutunk. Az idei aszályban is a versenytársak többségével ellenben a silózás végéig az egész növény zöld maradt és a beltartalom is megfelelőnek bizonyult. Szemesként hasznosítva orosházi termőhelyen 9,1t/ha termést adott, Kiskunhalason pedig a hasonló tenyészidejű versenytársakat bőven felülmúlta termésével. Tunyogmatolcson idén 11t fölötti termésével megalapozta jövő évi helyét is a vetéstervben.

 

 

 

 2016-os terméseredmények:

 

 

a6098