3-4 éve vásároltam. Jól döntöttem. – Caffini Prestige

a5496

Karmacsi Ernő gazdálkodó, Somogyvár

Gazdaság bemutatása

Nagyjából 77 hektár saját tulajdonú földön gazdálkodok, de mellette bérmunkát is vállalok, aratást és szántóföldi permetezést. A bérmunkákkal együtt mintegy 250-300 hektárt kezelek, permetezés alkalmával 3-4-szer is megjárom a teljes területet, a kártevők és gyomnövények intenzitásától függően.

Permetező vásárlás

A Caffini Prestige Starter 2800 l-es vontatott szántóföldi permetezőgépet 2008 szeptemberében vásároltam, a Bábolnai Gazdanapokon, a SZEGÁNA Kft. standján.

Hogy miért ezt a gépet választottam? Több gépet megnéztem és a felszereltség, ár arány miatt döntöttem a Caffini Prestige Starter mellett. Tetszett az erős, lemezből hajlított szórókeret, ami a somogyi dombok között nem hátrány. Fontos előny, hogy a traktor fülkéjéből tudom nyitni a permetező keretet, illetve hogy a számítógép szabályozza a kijutatott permetlé mennyiségét a sebesség függvényében. Vegyszerbekeverő  flakonmosóval, automata tartálymosó, nyomkövető vonórúd és a nagy hajlásszögű kardán egyaránt mind a gép felszereltségének része.

Üzemeltetés

A Prestige Starter előnye az erős váz és keret, mely nem csak látszólag az, de az utóbbi években bizonyított is nálam. A hagyományos gyom- és kártevő irtáson kívül, folyékony műtrágya kijuttatására is használom a permetezőt. Az elmúlt 4 év tapasztalata az, hogy a javítási, fenntartási költsége alacsony, a számítógép használata könnyen megtanulható. Komoly probléma a géppel szemben nem merült fel. Szórófej törött le, ami nem odafigyelésből adódott, szűrőbetét tömődött el rossz minőségű lombtrágya kijuttatásakor. Igazából ezek egyike sem róható fel a gépnek hibaként. Igazából a gép maradéktalanul teljesítette elvárásaimat.

a5495

Szalai László gazdálkodó, Vép

Gazdaság bemutatása

Mintegy 500 ha-on gazdálkodok, melyből 150 ha repce, 100 ha kukorica, a többi kalászos.

Permetező vásárlás

A Caffini Prestoge GO 2800 literes tartályú, 20 m-es munkaszélességű légzsákos permetezőt 2009 augusztusában vásároltam. A piacon lévő gépek közül ár-érték arányban ezt ítéltem meg a legmegfelelőbbnek. Természetesen a referenciák is meggyőzték, – alapos embernek tartom magam – nemcsak a gazdák elmondása alapján választottam, hanem a gépeket is megtekintettem,melyek egyértelműen meggyőztek. A beszerezni kívánt permetező felszereltségnél ragaszkodtam  a számítógépes szabályzáshoz a takarékos üzemeltetés érdekében. A megrendelt gép végül még önálló hidraulika rendszerrel hajtott légzsákkal is felszerelt, továbbá van hozzá nyomkövető vonórúd is, így tehát mondhatjuk full felszerelt a gép.

Üzemeltetés

A gazdag felszereltséget nagy előnynek tartom, a számítógép nyújtotta kényelem és precizitás jól jön a munkában, ráadásul tavasszal nagy hasznát veszem a légzsákos rendszernek is, mely szeles időben is, és az állományban is tökéletes fedettséget biztosít. A keret lengéscsillapítást kiemelném, nagyon szépen végzi a dolgát a paralelogramma felfüggesztéssel párosítva.
Az elmúlt évek alatt az évi 1500 ha területteljesítmény alapján néhány önerőből könnyen elhárítható hibán kívül nem volt problémánk. A gépet szervizes a beüzemelés óta nem látta, nem volt szükség rá.
A pár apró hiba:  szakaszoló szelep késve zár/elektromos/, nagyhajlásszögű kardán javítás, szivattyútartó erősítés.

Összességében
A gépet ma is újra megvásárolnám, nem csalódtam, úgy érzem jól döntést hoztam. A magas felszereltséggel is boldog vagyok, számítógép nélkül nincs értelme új permetezőgépet venni és a légzsákos rendszer is igen hasznosnak bizonyult tapasztalataink alapján. A következő permetezőnk is légzsákos lesz. Nyugodtan ajánlom a vásárolni szándékozóknak a CAFFINI permetezőit.

3-4 éve vásároltam, jól döntötem – Caffini Prestige cikk Agrárágazat 2013 február.pdf