2016-ban Európa számára az olaszországi EIMA kiállítás a legfontosabb mezőgazdasági gép vonatkozásban.

2016-ban Európa számára az olaszországi EIMA kiállítás a legfontosabb mezőgazdasági gép vonatkozásban. Jellemzően a gyártók ekkorra időzítették az újdonságaik bemutatását. A méltán híres olasz Caffini gyár mind ültetvény, mind pedig szántóföldi vonatkozásban készült újdonságokkal, melyekből 2-re nagydíjat is kapott.


 Caffini GrassKiller

Az ültetvényekben a soralj tisztántartása a gyomirtószerek egyre nagyobb mértékű korlátozása miatt új kihívások elé állítja a gazdákat. A Caffini GrassKiller tiszta hidegvízzel, 1000 bar feletti víznyomással, vegyszer használata nélkül, a gyomnövények nem csak felszín feletti részit roncsolja, hanem 6 cm mélységig a gyökereket is elpusztítja. A GrassKiller-rel évente mindösszesen 2 alkalommal elegendő kezelni a területet. A kitérős, korong alakú fejrész 4 db fúvókával dolgozik, és 3 m-enként 1 liter vizet használ fel. A vontatott víztartály 600-2000 literes lehet, a munkasebesség kb. 3 km/h.
 

A.C.T. System (Cserélhető kifúvórészes permetező rendszer)

A Caffini-nál megfigyelték, hogy sok olyan gazdaságban ahol szőlőt termesztenek, ott más gyümölcs termesztésével is foglalkoznak. Ezen gazdák jelentős része egyetlen permetezővel kívánja megoldani többféle kultúra kezelését, de a megfelelő kezeléshez nem csak a permetszer mennyiségét és adagolását, hanem a levegő terelését is megfelelően kell beállítani a leghatékonyabb kezelés érdekében. A probléma orvoslására a Caffini az egyedülálló A.C.T. rendszert fejlesztette ki, mely rendszerű permetező hátsó kijuttató részének cseréjét követően, egyaránt optimálisan használható például szőlőben, sárgabarackosban, meggyesben vagy éppen almásban. A permetező ventillátora minden esetben fordított légáramos, melynek előnye, hogy a traktor irányában alig enged vegyszerködöt, nem szívja vissza a sorközbe a lombozatból a vegyszerködöt, és a légáram által levert leveleket nem szedi össze.

 

ProFarmer 045 SJelenleg még csak a függesztett szántóföldi permetezőknél jelent meg a 045 S szórókeret, de hamarosan a vontatott permetezőknél is elérhető lesz. A 045 S függőleges csukású szórókeret 18-21 m munkaszélességgel rendelhető, felépítése hasonló mint a 045 keretcsalád, mely 28 m max. munkaszélességi elérhető. Ezek a keretcsaládok mindösszesen 3 m magasságúra és 2,5 m szélességre összecsukhatóak, így a közlekedés a földterületek között kényelmesen megoldható.

 

 

Aeros 3 az 1-ben számítógép

A Teejet Aeros 3 az 1-ben számítógép rendelhető a függesztett és vontatott szántóföldi permetezőkre. Ez a nagy méretű érintő kijelzős számítógép 3 monitort, 3 fő funkciót egyesít:

  • Szabályzó számítógép – haladási sebesség arányos kijuttatást biztosít
  • Sorvezető GPS, mely automata szakaszolásra és hozamtérkép arányos kijuttatásra is alkalmas
  • ISO-BUS monitor – bármilyen ISO-BUS vezérléssel ellátott munkaeszközt pl. műtrágyaszórót lehet vele működtetni         

További előnye a 3 az 1-ben kialakításnak, hogy a traktor fülkébe se kell annyi vezetéket és különféle monitorokat betenni az egyes munkaeszközöknek.

 
 

Striker önjáró permetező

A Caffini legújabb önjáró permetezőjén tovább finomítottak, emelték a hasmagasságot, mely 1,75 m lehet maximálisan, és a fülke belsejét is módosították, a motor aktuális paramétereit mutató kijelző a kormány közepére került, így a szabályzó automatika kijelzője még kényelmesebben elérhető. 

 
A motorok maradtak a Volvo Penta motorjai 143-216 LE teljesítmény tartományban, az elektronika, a vezérlés és a hidraulika rendszer teljes egészében Bosch rendszer, a kormányzás 3 féle móddal rendelkezik. Az összkerékkormányzás, az összkerékhajtás és a 4 kerék hidropneumatikus rugózása az alapfelszereltség része. Az összkerékhajtási rendszer különlegessége hogy a hidrosztatikus rendszert áramlásszabályzóval is ellátták, mely egyfajta differenciálzárként működik, mely nehéz körülmények között nagy segítség a kezelőnek. A legkorszerűbb opciók persze mind rendelhetőek a géphez, mint pl. az automata fúvókánkénti szakaszolás, automata kormányzás, automata keretmagasság tartás, automata tartályfeltöltés, automata permetrendszer kimosás és menet közbeni nyomtáv állítás.