A tárolás folyamatának utolsó része a felhasználás, kijuttatás előtt a keverés. A hígtrágya akár keresztül ment a szeparátoron, akár nem egy keverék marad.  A különbség csupán a szilárd alkotók méretében különbözik, mivel a szeparátor a nagyméretű szilárd anyagokat eltávolítja a keverékből.

A nyugvó folyadékból a tárolás során így is kiválnak anyagok és adott esetben megtörténhet az, ha keverés nélkül használjuk fel a hígtrágyát, egyes helyekre több, más helyekre kevesebb tápanyag jut. Ez a későbbiekben a növények fejlődésén is látszik, állományuk nem lesz homogén. Különböző időben fogják igényelni a vegyszeres védekezést, nem azonos időben érnek akár táblán belül is.

Ezért javasoljuk, egy részről a folyadék felkeverését, másrészt a hígtrágya összetételétől függően kiválnak a szilárd részek vagy a folyadék alján vagy a tetején. Ha csak a folyadékot visszük ki a földekre a megmaradt szilárd anyag ugyanúgy előbb utóbb feltölti a tárolónkat. Ezért fontos a használat előtti keverés.

A keverést jelen esetben egy szivattyú végzi ami a hajtást vagy egy elektromos motortól, vagy a traktor motorjától kapja TLT-n keresztül. A keverők jellemzően TLT meghajtásúak, mobil keverők, a traktor hárompont függesztőszerkezetére rögzítve szállíthatóak. Rendelhető még emellett fix telepítésű elektromos motorról hajtott gép is.

Működési elve a következő: A folyadékot alul felszívja, majd egy csövön továbbítja a felszínre ahol vízsugár formájában visszanyomja a tározóba. A Megamix alkalmas még egyik tározóból a másikba vagy a tározóból egy tartálykocsiba történő szivattyúzásra is. Rendelhető a megfelelő nagyságú kifolyócsővel együtt is, így akár egy kart elfordítva ténylegesen szivattyúként is használható.

Előnyei:

  • A propelleres szivattyúhoz képest jóval nagyobb a teljesítménye.
  • Akár egy helyről képes nagyobb tárolók átkeverésére is.
  • Akár egyik tárolóból a másikba is átemelhetjük a hígtrágyát a segítségével.
  • Jobb keverést biztosít, mint a propelleres keverők

 

„Storth Mega Mix Lagoon keverő”:

A Mega Mix a Storth cég legnagyobb darabszámban eladott keverője.

A Mega Mix tulajdonképpen nem is kimondottan keverő, inkább a szivattyú kategóriába tartozik. Működési elve ennek megfelelően a következő: A folyadékot alul felszívja, majd egy csövön továbbítja a felszínre ahol vízsugár formájában visszanyomja a tározóba. A Mega Mix alkalmas még egyik tározóból a másikba vagy a tározóból egy tartálykocsiba történő szivattyúzásra is. Rendelhető a megfelelő vastagságú kifolyócsővel együtt is, így akár egy kart elfordítva a Mega Mix lehet keverő vagy szivattyú is. A Mega Mix nagy teljesítményű gép a kisebb növényi szárak nem jelentenek neki akadályt. A gép más jellemzője még az 55 mm-es meghajtó tengely a választható 150 mm vagy 200 mm-es kimeneti cső. 10 000 m3 –t képes egy helyről átmozgatni és 20457 l-t képes kiszivattyúzni óránként. Minimum 130 LE szükséges 1000-es TLT-n. 6 kenhető csapágy található a 9 m-es modellen. Mindig figyelni kell arra, hogy a megfelelő gépet válasszuk ki, mivel a gép 9,5 m hosszú és tömege 1500 kg. 2,5 m toldható még a géphez. Természetesen itt is jelen van a hígtrágyakenésű poliuretán csapágyazás és a dupla munkahengeres mélységszabályozás. A kifolyócső irányát, amellyel a gép visszanyomja a tartályba a vizet a fülkéből hidraulikusan lehet állítani 300°-ban. Ez azért csak 300°, mert így akarták megóvni a traktort attól hogy esetlegesen ráfújja hígtrágyát. A Megamix nem véletlenül ilyen népszerű, mivel amit más keverő 4 óra alatt 4 helyről képes csak megcsinálni azt a Megamix 1 helyről 1 óra alatt is megoldja.

A Mega Mixet rendelhetjük hosszabb 12,5 m és 17 m-es változatban is. Az eddigi alapgéptől gyakorlatilag semmi másban nem különbözik. A hossza miatt kapott egy fix szállító szerkezetet 2 kerékkel, amit hidraulikusan szabályozhatunk, valamint két hidraulikus támasztólábat, amit a gép működtetése előtt le kell engedni.

Mega Mix  
Gépszám Hosszúság
CMP/700 7 m
CMP/800 8 m
CMP/900 9,5 m

 

Mega Mix 6″ csővel  
Gépszám Hosszúság
MMP/700 7 m
MMP/800 8 m
MMP/900 9,5 m

 

Mega Mix 8″ csővel  
Gépszám Hosszúság
MMP/700-8 7 m
MMP/800-8 8 m
MMP/900-8 9,5 m

 

Mega Mix szállítókocsival  
Gépszám Hosszúság
TMP/1200 12,5 m
TMP/1700 17 m

 

 

 

https://us3.admin.mailchimp.com/campaigns/show?id=1622113

 

„Storth Tank Hawk ” keverő:

Ez a keverő tulajdonképpen egy Tank Masterre szerelt Megamix. A gép célja a Tank Masterhez hasonlóan a földfelszíni acél tározó tartályok keverése. Felépítése is a Tank Masterhez hasonlóan áll egy vertikális részből és egy karból, ami tulajdonképpen egy Megamix. További tulajdonságai a Megamixxel egyeznek meg, miszerint a keverő sugárcsövét 300°-ban fordíthatjuk, magasságát hidraulikusan állíthatjuk. Használható továbbá szivattyúként is, amit szintén ugyanúgy a sapka zárásával a sugárcsövön és egy tolózár kinyitásával érhetünk el, úgy mint a Megamixnél.

Viszont a Megamixtől eltérően itt csak 540-es fordulatszámmal hajthatjuk a gépet, mivel a hajtóművek erre lettek tervezve. A keverési és szállítási mennyiség is ezzel arányosan csökkent 8000 m3 és 18154 l/h. A behajtó tengely 55-ös, a gépen 3 kenhető csapágyazás van, ami a tartályon külső oldaláról elérhető. Minimum 150 LE-s megfelelő súlyozású traktor kell hozzá. 4 féle méretben rendelhető 3 m méteres vertikális toronnyal és 3 m-es karral vagy 3,7 m-3,7 m vagy 5 m-5 m és 6,1 m-6,1 m kivitelben. A gyár lehetőséget biztosít egy fix telepítésű elektromos modell valamint egy trailerrel kombinált egység megvásárlására is. A trailernél a szétnyitást a traktor hidraulikája végzi és a magasabb gépek esetében biztonsági talpakkal szerelik.

 

Storth Tank Hawk keverő
Gépszám Hosszúság (m)
HAWK/1000 3,0
HAWK/1200 3,6
HAWK/1600 4,9
HAWK/2000 6,1