A német Riela gyár 45. születésnapját ünnepelte 2017 június 8-án.

Miért zöldülnek a silók?

 

A német Riela gyár 45. születésnapját ünnepelte 2017 június 8. án. A jeles alkalomra több igen tekintélyes vendég is ellátogatott, köztük a helyi polgármester mellett, még Karl-Josef Laumann német államtitkár és Dr. Bernard Krone, a Krone gyár tulajdonosa. Karl-Heinz Knoop a Riela vállalat tulajdonosa az orosz embargó következményeképp Afrika felé nyitó stratégiáját ecsetelte, ezen stratégiával kapcsolatban Dr. Bernard Krone-val volt is egy kis nézeteltérés. Ez egy kicsit érdekesebbé tette a beszédek sablonosságát.

 A Riela stratégiája, hogy a terménytárolásban A-Z-ig mindent egy kézből tud biztosítani, így nem lépnek fel kompatibilitási problémák. A tervezés, gyártás, felépítés ellenőrzése és a szerviz mind egy kézből. A RIELA-nál igen fontosnak tartják a piac megismerését, a megismertek alapján a piaci sajátosságok szerint alakítják ki a helyi termékpalettájukat, demonstrációs, bemutató eszközökkel segítik a rendszer könnyebb megismerését, átláthatóságát. A megépített rendszerekhez a kezelő személyzetet pedig oktatják a helyes használatra és karbantartásra. A Riela hajlandó az adott piacnak megfelelő méretű és teljesítményű rendszereket kialakítani. Ezekre számos példát is bemutattak a helyszínen és makettek formájában. A legkisebb teljesítményű mobil rendszereket Afrikai országok részére alakították ki, míg orosz és ukrán több 100.000 tonnás silótelepek maketten megtekintve is grandiózusak. A cél mindig ugyan az, hatékonyan megvédeni az élelmiszer alapanyag minőségét, mivel a RIELA rendszere technológiája segít a tárolási veszteségek minimalizálásában. Erre mindenképpen érdemes áldozni, mivel a nm megfelelő technológia akár 40%-os tárolási veszteséget is okozhat.

A RIELA gyárt komplett gépsort az aratás utáni műveletek elvégzéséhez, gépeket gyárt az adott gazdaság méreteit és lehetőségeit figyelembe véve a gabona tisztításához, szárításához, tárolásához, őrléséhez és keveréséhez, sőt akár meglévő telepek modernizációjában is segít.

Tisztítás

Levegős előtisztítók, porleválasztók, sík rostás tisztítók és hatalmas teljesítményű dobrostás tisztítók is vannak a RIELA kínálatában. Utóbbi 40-200 t/h teljesítménnyel. Előnye, hogy a nedves kukorica nem tömíti el, és a gabona esetleges felületi gombás fertőzöttségét csökkenti, mivel ledörzsöli a szemek felszínéről azt.

 

 

A Riela készít silókat gabonához, takarmányhoz és bio tüzelőanyaghoz, tartályokat pedig hígtrágyához és vízhez. Az acél silók lehetnek sima falúak (vetőmaghoz, nehezen folyó anyagokhoz ajánlott), hullámos oldalfalúak (akár 45.000 m3-es méretben), lehet lábakon álló, kúpos aljú vagy sik fenekű. Mindegyik acél siló lemezeire 600 g/m2 mennyiségű horgany van felvíve a silók tartóssága érdekében. Az acél silók leghamarabb korrodáló részei a tető és a legalsó gyűrűk. Ezeket az elemelet a RIELA különleges solano bevonattal látja el, mely még tartósabbá teszi a külső héjat, ez a zöld bevonat teszi jól felismerhetővé a RIELS silóit. A silók szellőztető és hőmérsékletmérő rendszerrel is felszerelhetőek. A be és kitároláshoz a RIELA saját gyártású, különféle teljesítményű serleges felvonóit, rédlereit és szállító szalagjait építi a rendszerbe. Ezekkel a tároló épületet egyenletes magasságban fel lehet tölteni, a maximális kihasználás érdekében, és a padlószellőztető rendszer is csak az egyenletes feltöltés esetén dolgozik megfelelően. 

Szárítás

A gabona mellett mindenféle növényi termék szárítására fel vannak készülve technológiával a RIELA szakemberei. A gabonaszárítók fűtése történhet hagyományosan olajjal, gázzal, de biomasszával való fűtési rendszerhez is tud a RIELA technológiát adni. A gabonaszárítók oldalai lehetnek hőszigeteltek a még jobb hatékonyság érdekében. A kínálatban vannak szalagos szárítók is, melyekkel akár gyümölcsöt, gyógynövényeket, biomasszát stb. lehet szárítani. A bio tüzelőanyagot szárítás után akár pelletálni vagy brikettálni is lehet, ehhez szintén van a RIELA-nál megoldás. Biogáz telepek esetében a generátor hulladékhőjével is végezhető a szárítás.

Őrlés és keverés

Komplett takarmány készítő üzemek tervezését és gépesítését vállalják a RIELA szakemberei.

Knoop úr a beszédében kiemelte, hogy a SZEGÁNA Kft-vel való együttműködésben nagyon bízik, és hogy a magyar piacon egy ilyen erős partnerrel még elterjedtebbek lesznek a RIELA gabonakezelő rendszerei.

 

Nagy Márk

SZEGÁNA Kft.