A Szegána Kft. vezette be Magyarországra a Mascar gyár termékeit, melyek azóta is folyamatosan fejlődnek, bővülnek. A Mascar számára a szemenkéntvetőgépek gyártása és azok sikere az egyik legfontosabb. Néhány évvel ezelőtt megjelentek más nagy gyártók a piacon nagy drága gyorsvetőgépekkel, melyekkel akár 20 km/h-val is lehet vetni és ezekkel sikereket értek el a hatalmas területen gazdálkodóknál. Ezt a Mascar szakemberei is látták és egy új, olcsóbb gyorsvetőgép ideológiát találtak ki. A koncepció szerint 14-15 km/h munkasebesség tartható lenne a jelenlegi vetőgép minimális módosításával.

2013 elején már tesztelt, működő elektromos hajtású Mascar Maxi szemenkéntvetőgép prototípussal rendelkezett, melyet tesztelésre Magyarországra, Szegedre küldött a gyár. A tesztelés során a felhasználói tapasztalatok gyűjtése, az esetleges hiányosságok feltárása, javítási, fejlesztési ötletek beszerzése volt a cél. Több hazai gazda is tesztelte a gépet kukorica-és napraforgó vetésben. A Mascar gyár nagyon fontosnak tartja a magyar piacot, így 2014-ben már megvásárolható volt az előszériás gép.

A hagyományos pneumatikus szemenkéntvetőgépeknél a talajkerékről van hajtva a vetőtárcsa mellett akár még a műtrágyaszóró és a granulátumszóró is. A talajkerék nagyobb munkasebességnél, az utóbb felsorolt adagoló rendszerek hajtása miatt megcsúszhat, megcsúszik, melyet elektromos hajtással ki lehet küszöbölni, így akár a nagyobb munkasebesség is tartható. Az elektromos hajtást a Mascar egy svéd vállalattal közösen fejlesztette, úgy hogy a rendszer vetésellenőrzővel is rendelkezik. A sok elektromos motor teljesítményigénye is jelentős, ezért a ventilátor tengelyére generátor is került.

A Mascar Maxi vetőgépek 2013-tól új magadagoló egységgel, nagyobb átmérőjű vetőtárcsával készülnek, mely precízebb adagolást biztosít, a gyors vetéshez pedig a jellemzően nagyobb furatszámúakat használják. A gyorsabb vetésindítás érdekében az elektromos hajtású vetőgép készenléti állapotban a vetőtárcsa furataiba felveszi a vetőmagot, hogy induláskor azonnal indítsa a vetést.

 

Mascar gyorsvetőgép Magyarországon tesztelve! cikk Agrárágazat 2014 január