A MASCAR gyár legfőbb termékei a Mascar Corsa és Tuareg fixkamrás és Mustang változtatható kamrás bálázók, a függesztett és vontatott bálacsomagolók, a Mascar Futura és Maxi pneumatikus szemenként vetőgépek, a Mascar Texas és Arizona mechanikus gabonavetőgépek, a Mascar Oregon pneumatikus gabonavetőgépek – de ezek mellett talajmegmunkáló gépek és kaszák is megtalálhatók a gyár termékpalettáján

A Mascar termékeiről általánosan elmondható, hogy tervezői magas műszaki színvonalú, erős felépítésű,rendkívül egyszerű, ötletes gépkialakításra törekszenek, aminek hála megbízható és kitűnő ár/érték arányú gépeket állítanak elő. A felhasznált anyagokat európai beszállítóktól szerzik be, a beszállítók megválasztásakor pedig a minőséget, tartósságot tartják szem előtt. A fix vagy állandó kamrás bálázókat a fókuszba állítva kezdjük a bemutatást az egyszerűbb Corsa-sorozattal.A Mascar Corsa bálázó két kamramérettel készül, így ezekkel 120 cm széles és 120 vagy 150 cm átmérőjű bála készíthető. A bálakamrában a bála forgatását rúdlánc végzi, a keresztrudak száma a kamra méretétől függően 34 vagy 41 db. A bálázóhoz 1,7 vagy 2,0 m munkaszélességű rendfelszedő választható; a szélesebbik előnye, hogy a nagyobb 6 ládás kombájnok után is könnyedén, egymenetben fel tudja szedni a rendet.

a4610

Mascar Corsa 150 L bálázót akár egy MTZ 82 tipusú traktor is kényelmesen működtetheti

A rendfelszedő által felszedett anyagot a fésűs továbbító segíti a bálakamrába. A fésűs továbbító megkönnyíti az anyag beáramlását az előkamrába, és segít elkerülni az anyagáram túlfolyását vagy lelassulását. Ahogy a bála a végső mérete közelire gyarapszik, az erős keresztrudak nagy bálatömörséget és egyenletes nyomást biztosítanaka bála teljes felszínén, így tömör és szabályos bálák készülnek a bálázás során. A bála továbbá a növekedése során rugó ellenében nyomja a kamraajtót; ezt a nyomást elöl egy mutatópálca jelzi.A Mascar bálázóknál a kamraajtó mechanikus reteszelésű, így a gép kopott hidraulika-rendszerű traktorral is üzemeltethető.Amint a bálatömörség mutatópálcája eléri a beállított bálatömörségi értéket (a mutatópálca hozzáér egy végállás kapcsolóhoz), a traktorba szerelt monitor hang- és fényjelzéssel jelez a kezelőnek, hogy indulhat a kötözés. A kötözés indítása történhet kézi, elektromos vagy automatikus módon, a kötözőanyag pedig kettős zsineg vagy háló lehet. A kétfajta kötözési rendszer egyszerre is felszerelhető a bálázóra, ezek két, egymástól független kötözési rendszert alkotnak. A bálára feltekerendő zsineg mennyiségét 4 fokozatban lehet állítani, a hálóét pedig fokozatmentesen, akár mindössze két környire.

– A hálókötözés használatával magas napi termelékenység érhető el,csökkentve ezzel a munkaidőt és a munkaköltségeket.

– A kettős zsinegkötözés kezdeti és végpontja a bála közepénél van, ami a bála közepén és szélén egyaránt egyenletes zsinegfelvitelt biztosít.

 

Mascar Corsa bálázómechanikus bálakamra reteszelés

A Mascar bálázóknál az alapfelszereltség része a hidraulikus rendfelszedő magasság-állítás, az állítható magasságú vonórúd, az állítható nyomtáv, a bálaszámláló és a közúti világítás.Az egyszerű karbantartás érdekében automatikus láncfeszítéssel szerelt minden gép, valamint opciósan automata lánckenés is választható. Az opciós lista bálakidobót, nagy hajlásszögű kardánt, fellépő lépcsőt, acél vagy gumikereket a rendfelszedőre,valamint széles kerekeket tartalmaz.A Mascar Corsa bálázók szalma és széna bálázására kiválóak, hajtásukhoz 40-50 LE-s traktor elegendő (akár egy 550-es MTZ is elboldogul a Mascar Corsa bálázóval), ezért a bálázás üzemanyag-takarékosan, költséghatékonyan végezhető, ami a mai gázolaj árak mellett fontos szempont a gép kiválasztásakor – a tartósság,megbízhatóság és a folyamatos alkatrész-utánpótlás mellett.

a4611

Mascar Tuareg bálázó munka közben

A Mascar Tuareg állandó présterű bálázók 120 cm szélességű és kiviteltől függően 125 vagy 155 cm átmérőjű bálákat készítenek. Ezek a bálázók már a nehéz, nedves bálákkal is jól boldogulnak, valamint Cut verziójuk szecskázóval is fel van szerelve.A rendfelszedő a Tuareg-sorozatnál már 2,0 és 2,25 m munkaszélességű változat közül választható; e széles rendfelszedőknél a szélekről az anyagot csigák tolják középirányba, segítikaz előkamrába jutást. A rendfelszedő után az anyagot a rotoros továbbító segíti a bálakamrába, így gyorsítva és segítve az anyagáramot, hogy akár még meredek lejtőn is könnyedén lehessen bálázni. A Cut felszereltségű gépeknél az előkamrában egy hidraulikusan kitolható, visszahúzható késrendszer, szecskázó is van; a kések rugós biztosítással vannak ellátva. A szecskázós részben 14 vágóél van,amelyek 7,5 cm-re helyezkednek el egymástól.

 

Mascar Tuareg bálakamra,elöl hengeres, hátul rúdláncos kialakítású

A bálakamra elülső fele hengeres kialakítású; itt mérettől függően 6-7db henger található, a hátsó kamrafél pedig erős rúdláncokkal szerelt,amelynél, szintén mérettől függően,21-29 keresztrúd forgatja a bálát. A kötözés az előzőekben említett géphez hasonlóan a Tuaregnél is kettős zsineges és/vagy hálós, a kötözésindítás pedig elektromos vagy automatikus.

A már említett mechanikus kamrareteszelés a Tuareg konstrukciónál is megtalálható. Az alapfelszereltség a Corsa-sorozatnál említetteken felül még a nagy hajlásszögű kardánt is tartalmazza, aminek használata esetén fordulóknál sem kell kikapcsolni a TLT-hajtást. Az opciós lista ráadásul a„kistestvérhez” képest központi zsírzóval is gazdagabb.

 

Mascar Tuareg Cut bálázó 14 késes aprító rendszere, a kések hidraulikusan visszahúzhatóak

 

A hengeres elülső bálakamrafél miatt és a választható szecskázás eredményeképpen a vonóerőigény 70-90 LE, ami a nehéz, zöld bálák készítésére alkalmas bálázók kategóriájában még mindig alacsonynak mondható. Így tehát ezzel a géppel is költséghatékonyan lehet évi több ezer bálát felsodorni.A zöld bálák csomagolásához a Mascar hat féle bálacsomagolót is gyárt, így fedve le az egyszerűbb,olcsóbb függesztett kategóriát és a nagyobb termelékenységű, önfelvevős,vontatott profi bérvállalkozói és nagygazdasági kategóriát.A gépek munkájáról szóló videónkat tekintse meg a hazai forgalmazó SZEGÁNA Kft. honlapján:

Nagy Márk

www.szegana.hu