Tavasszal igen sok a munka a földeken, de vannak a mezőgazdaságnak olyan fiatal szerelmesei, akik ezen munkában bővelkedő időszakban is szánnak egy kis időt arra, hogy megörökítsék milyen profin végzik a munkájukat.

Ez aztán profi munka!

 

Tavasszal igen sok a munka a földeken, de vannak a mezőgazdaságnak olyan fiatal szerelmesei, akik ezen munkában bővelkedő időszakban is szánnak egy kis időt arra, hogy megörökítsék milyen profin végzik a munkájukat. Persze profi munkához profi gépekre, eszközökre is szükség van, mint például a Dal-Bo magágykészítő gépeire, melyek munkáját az alábbi videókban tekinthetik meg. Remélem Önöknek is meghozza a kedvét a munkához. A videók mellé egy kis leírást is betettem a gépekről.

RolloMaximum XL – ÚJDONSÁG

A Dal-Bo RolloMaximum XL egy precíziós magágy előkészítő kultivátor beépített első és hátsó hengerrel, mely a modern növénytermesztés igényei szerint lett kifejlesztve. A RolloMaximum egy hengerek és kultivátor kapák kombinációjaként felépített gép, mellyel a beállított munkamélység precízen tartható, és a magágykészítés egyetlen menetben elvégezhető. Ez azt jelenti, hogy a géppel hatalmas területteljesítmény érhető el, úgy hogy közben a munkaminőség kiváló. A gépkombináció simítósorból (simítórúd vagy rugós simítósor), rögtörő hengerből (lemez Crosskill gyűrűk vagy pálcás henger), 4 kapasorból, majd simítórúdból és végül tömörítő hengerből áll. A gép 6,2-12,3 m munkaszélességben rendelhető.

 

 

CultiMax

Nagy teljesítményű nehéz magágykészítő kultivátor 7 kapasorral  és zártszelvényből készített vázzal. A gép nem rendelkezik forgó alkatrésszel, így nedves, sáros talajviszonyok között is kiváló munkát végez, finom morzsalékosra dolgozza a talajfelszínt, ráadásul nem ragad be. A 7 kapasor között hatalmas mennyiségű anyag tud átáramlani, kiváló magágyat lehet készíteni szántást követően kukoricának, gabonának, cukorrépának, burgonyának… stb. A munkamélység 1-10 cm között a mélységállító hidraulika munkahenger szárára szerelhető távtartó gyűrűkkel történhet. A talajkövetésről 4 pár 300/65-12 iker kerék gondoskodik (kivéve az 5.5 m munkaszélességűn, ahol a szárnyakon csak 1-1 kerék van). A kapasorok előtt egy hidraulikusan állítható simítósor van, mely szépen kiszintezi a talajt. A kapasoros után simítósor, pálcás borona és Ø400 mm pálcás henger rendelhető. Amennyiben szükség van rá, rendelhető a CultiMax háruljára vontatási pont kialakítás, így akár egy Dal-Bo Compact vagy MaxiRoll hengert is utána akaszthat a még finomabb talajfelszín elérése érdekében. A CultiMax 5.5, 6.5, 8, 9 és 10 m munkaszélességben rendelhető, hidraulikusan felcsukható és 3 m alatti a szállítási szélessége (kivéve a 10 m-esnél, ott 4 m a szállítási szélesség).

 

 

 

CultiTrail

A CultiTrail egyfajta átmenetként jött létre azon gazdaságok számára, amelyek vontatott gépet keresnek, de a CultiMax-ot még nagyolják. Így létrehoztak egy 5 kapasorból álló 45×10 mm-es ívelt vagy egyenes kapákkal rendelkező nehéz magágykészítő kultivátort. A kapák térben egymástól távol helyezkednek el, a legközelebbiek is 400 mm-re vannak egymástól, így könnyen áramlik a talaj a kapák közt, minimális az eltömődés veszélye. A kapasor előtt hidraulikusan állítható simítósor van, a gép pedig 4 db 300/55-14,5 kereken gurul. A munkamélység – szerszám használata nélkül – a két kiemelő munkahengerre szerelhető távtartókkal történik. A gép hátuljára pálcás boronasor vagy 330/300 mm-es Crosskill gyűrűs henger rendelhető. A CultiTrail 5 vagy 6 m munkaszélességgel rendelkezhet, hidraulikusan 2,5 m szélességre csukható fel. A munkába azért akadnak nehézségek is, mit ahogy az alábbi videó mutatja.

 

CultiLift

Függesztett nehéz magágykészítő kultivátor, mely 4 sorban elhelyezett 45×10 mm-es kapákkal van felszerelve. A kapák egymástól mindössze 8 cm-re helyezkednek el, így biztosítják a talajfelszín teljes munkaszélességben való átdolgozást.  A kapák ívesen hajlított késeit egyenesekre is lehet cserélni a körülményeknek megfelelően. A kapasorok előtt simítósor van, mely alapfelszereltségként mechanikusan, opcióként pedig hidraulikusan állítható. A kapasorok mögött 400 mm-es pálcás henger vagy 450/500 mm-es Crosskill henger zárhatja le a talajt. Opcióként továbbá a kapasor és a hengersor közé is rendelhető simítósor, a 10 mm-es kapák helyett 12 mm-esek is rendelhetőek a hosszabb élettartam érdekében. Továbbá a talajkövető kerék és nyomlazító is az opciós lista része. A CultiLift 5, 6 és 8 m munkaszélességgel rendelhető, hidraulikusan felcsukható 3 m szélességre. A gép munka közben maga mögött szép, finom magágyat hagy.

 

A DAL-BO jelmondata „Robosztus és megbízható” minden gépükre jellemző, ezt számos hazai gazda is megerősítheti. Remélem a videók Önöknek is legalább annyire tetszettek mint nekem.

 

Nagy Márk