Caffini fejlesztések 2018-ra

 

A Caffini permetezőgyárnál tudják, hogy csak folyamatos fejlesztéssel tudják bővíteni a piacukat, és folyamatosan az érdeklődés középpontjában lenni. Fejlesztések az alábbi gépekkel kapcsolatban történtek:

A Caffini Striker önjáró szántóföldi permetezőt eddig is leginkább csak a 170-es max. hasmagassága miatt érhette kritika, de az új Striker Levante modell már 1,5 és 2,0 m között, hidraulikusan állítható hasmagassággal készül. A Bosch csoportból származó elektronika és hidraulika rendszer a kétkedőket is meggyőzi, hogy a Caffini Striker hajtása, vezérlése profi. A nyomtáv állítás lehet hidraulikus vagy menet közbeni automatikus, hogy közúton és munka közben egyaránt ideális kényelmesen és megfelelő stabilitással lehessen közlekedni. A Striker összkerékhajtással és összkerékkormányzással rendelkezik, háromféle kormányzási mód közül lehet választani. A gép még sáros, nehéz körülmények közt is jól boldogul köszönhetően az 50-50%-os első-hátsó tengely közötti súlyeloszlásnak, (mely a középre helyezett tartály kiürülésével sem változik) és az egyfajta differenciálzárként funkcionáló, hajtásba épített olajelosztónak. Mind a 4 kerék hidropneumatikus rugózással rendelkezik, mely rendszer nem csak kényelmesebbé teszi a közlekedést, hanem kiváló keretstabilitást és a váz, tartály valamint a szerkezet hosszú élettartamát segíti.

A teljesen hidraulikus mozgatású, akár 7 funkciós szórókeret 18-32 m munkaszélességben, inga felfüggesztéssel kapcsolódik a paralelogramma rendszerű keretmagasság állító rendszerhez. A VOLVO Penta motor 3 lépcsőben 145, 175 és 215 LE teljesítmény szinttel kerül beépítésre, és teljesíti a Tier 4F környezetvédelmi előírásokat. A Striker fékrendszere külön említést érdemel, hegyvidéki használathoz is kiváló a gép. A lassításról nem csak a hidrosztatikus hajtási rendszer, de külön dobfék is gondoskodik, mely könnyedén állóra fékezi a hatalmas kerekeket. A kütyük kedvelői is élvezettel olvasgathatják az opciós listát, mely az automata szakaszolás, kormányzás, tartályfeltöltés és keretmagasság állítás mellett olyan finomságokkal is kibővültek idén, mint a 360°-os körkamera, vagy a világon első permetezők, melyek közvetlen online kapcsolatban lehetnek a gyárral, és a frissítéseket, adatkiolvasásokat távolról, akár egy okostelefonról a szervizes vagy tulajdonos végezheti. A CaffiniStriker 3000, 4000 és idéntől már 5000 literes tartállyal rendelhető.

A Caffini gyár másik újdonsága az ültetvény tulajdonosokat érinti. A hazai nagyközönség a tavalyi évben találkozhatott először a Caffini GrassKiller forradalmi gyomirtó permetezővel, mely 1.000 bar-os nyomással spricceli a hideg vizet, mely 6 cm mélységben kiírtja a gyomnövényeket és a gyökérzetüket. A GrassKiller nem használ a nagy nyomású vízsugár mellett semmilyen vegyszert sem, ezért biogazdálkodásban is használható. Az eddigi egy fejes kialakítás (kb. 40 cm munkaszélesség) mellett újdonság a traktor elejére szerelhető 2 fejes kialakítás, mely maximum 3,5 sortávolságig használható, és fejenként 25 cm munkaszélességben dolgozik. Az új kialakítás nagyobb területteljesítményt biztosít. A GrassKiller munka közben kb. 3 méterenként használ 1 liter vizet és kb. 2,5-3 km/h a munkasebessége. A gyomirtás a GrassKiller-rel hosszabban tartó eredményt biztosít, mint a hagyományos, mechanikus gyomirtás, tehát évente 2-3 alkalommal elegendő kezelni vele az ültetvényt. A GrassKiller különlegessége, a szivattyúja, mely 1000 bar nyomást létrehozni, nem kísérleti darab, hanem az iparban gyakran használt vízvágó szivattyújának alacsonyabb nyomással való alkalmazása. Tehát a GrassKiller szivattyúja kb. 60%-os kihasználtsággal dolgozik a vízvágóban való használathoz képet, ami a várható élettartam szempontjából igen bíztató. A gép ismertetésekor azt is megtudhattuk, hogy a fúvókák a kopó elemek a gépen, de cseréjük mindössze néhány ezer forintos tétel.

A gépekről videót és bővebb tájékoztatást a hazai forgalmazó SZEGÁNA Kft. honlapján találhat: www.szegana.hu